درباره‌ی فمینیسم سرمایه‌دارانه – مسیرهای ادغام کنش‌گری فمینیستیِ فردگرایانه در سرمایه‌داری | مانیا بهروزی

  نسخه‌ی ورد درباره‌ی فمینیسم سرمایه‌دارانه: مسیرهای ادغام کنش‌گری فمینیستیِ فردگرایانه در سرمایه‌داری مانیا بهروزی  اسفند ۱۴۰۰ مقدمه در این نوشتار کوتاه می‌کوشم نشان دهم که چرا امروزه فمینیسم و جنبش فمینیستی بیش از همیشه در معرض گزند سرمایه‌داری و سازوکارهای ادغام و مستحیل‌سازیِ آن قرار دارند. هدف متن حاضر برجسته‌سازی این تهدید و به‌دست‌دادن یک زمینه‌ی تحلیلی مقدماتی (در حد طرح بحث) برای تأمل درباره‌ی خاستگاه و خطرات این وضعیت است. نقطه‌ی عزیمت این بحث، بازاندیشی در تشدید و تعمیق شکاف‌های درون جنبش فمینیستی در پی ظهور و عروج نسبتاً سریع نوعی فمینیسم تمامیت‌طلب در فضای رسانه‌ای‌ست که به‌رغم ادامه ی مطلب…

نگاهی از سطح بحران آب به اعماق نظام سرکوب | مانیا بهروزی

لینک دسترسی به نسخه‌ي ورد نگاهی از سطح بحران آب به اعماق نظام سرکوب مانیا بهروزی پیش‌درآمد: به این سخنان «هشداردهنده» توجه کنید: از زمان ساسانیان و هخامنشیان تا حدود ۳۵ سال پیش برداشت اضافه از منابع آبی کشور نداشتیم. در این ۳۵ سال فقط ۱۲۰ میلیارد مکعب آبهای شیرین فسیلی صدها هزار ساله که حدود ۷۵% آبهای شیرین زیرزمینی بود را مصرف کردیم که حدود ۷۵ میلیارد متر مکعب آن در ۸ سال گذشته بوده است یعنی منابع را تاراج کردیم! امروز هیچ تالاب درون سرزمینی، آب ندارد، از بختگان تا هورالعظیم، گاوخونی و اورميه! آب‌های زیر زمینی ما ادامه ی مطلب…

رابطه‌ی سرمایه-مصرف‌کننده در {نظام} تولید نحیف: تداوم موضوعیت جلد دوم کاپیتال | تونی اسمیت | ترجمه: مانیا بهروزی

فصل چهارم از مجموعه‌مقالات1: «گردش سرمایه؛ مقالاتی درباره‌ی جلد دوم کاپیتالِ مارکس» رابطه‌ی سرمایه–مصرف‌کننده در {نظام} تولید نحیف: تداومِ موضوعیت جلد دوم کاپیتال2 تونی اسمیت ترجمه: مانیا بهروزی توضیح کارگاه بر انتشار این مجموعه‌مقالات بسیاری از نظریه‌پردازان اجتماعی چنین ادعا می‌کنند که در بخش‌ها و مناطق پیشروِ (leading) اقتصاد معاصرْ گذاری از «فوردیسم» به نظام تولید و توزیعِ «تولید نحیف» در حال انجام است. مقاله‌ی حاضر معنای امروزی جلد دوم کاپیتال را در پرتو برآمدنِ مفروضِ (alleged rise) تولید نحیف مورد ملاحظه قرار می‌دهد. در وهله‌ی نخست می‌باید تصویری فشرده از ماهیت این گذارِ مورد بحث ترسیم کنیم. ۱. از ادامه ی مطلب…

گفت‌وگو با روی باسکار | کریستوفر نوریس | ترجمه‌ی مانیا بهروزی

گفت‌وگو با روی باسکار کریستوفر نوریس1 ترجمه: مانیا بهروزی یادداشت مترجم: روی باسکار و رهیافت او به فلسفه‌ی علم که با نام رئالیسم انتقادی شناخته می‌شود، برای علاقمندان به مباحث فلسفی در ایران چندان ناآشنا نیستند2. اگر تحولات فلسفه را صرفا در بستر سیر تاریخی فلسفه دنبال کنیم، می‌توان گفت پیدایش رئالیسم انتقادی نیز پیش از هر چیز پاسخی‌ بود به مختصات تاریخیِ فلسفه در در نیمه‌ی دوم قرن بیستم: رهیافت‌های متعارف فلسفی در این دوره عمدتا حامل پیش‌فرض‌های تجربه‌گرایانه و (نو)پوزیتیویستی بودند؛ و آنهایی هم که علیه پوزیتیویسم ‌شوریدند، به‌رغم توسل به برخی پیش‌انگاشت‌های ایده‌آلیستی، همچنان قادر به گسست کامل ادامه ی مطلب…

مکتب اونو: مشارکتی ژاپنی در اقتصاد سياسیِ مارکسی (متونی در معرفی مکتب اونو) | گردآوری و ترجمه: مانیا بهروزی

مکتب اونو: مشارکتی ژاپنی در اقتصاد سياسی مارکسی متونی از توماس سکين و ماکوتو ايتو در معرفی مکتب اونو مجموعه‌مقالات موضوعی دفتر دوم از کتاب‌های کارگاه دیالکتیک گردآوری و ترجمه: مانیا بهروزی فروردین ۱۳۹۹ فهرست مطالب پيش‌گفتار (مترجم)‌ ……………………………………………….………..……….….. ۵ ۱. مکتب اونو: مشارکتی ژاپنی در اقتصاد سياسی مارکسی/ توماس سکین …………..….. ۲۷ ۲. رشد و گسترش علم اقتصاد مارکسی در ژاپن/ ماکوتو ایتو ……………….………..….. ۱۲۵ ۳. ديالکتيک، يا منطقي که با علم اقتصاد هم‌خوان می‌شود/ توماس سکین ……….…… ۲۰۷ ۴. جستاری درباره‌ی ديالکتيک سرمايه نزد اونو/ توماس سکین ………………..….…..…. ۲۳۷ ۵. از نظريه‌ی ارزش مارکسی چه‌ می‌توانيم بياموزيم؟ / ادامه ی مطلب…

از نظریه‌ی ارزش مارکسی چه‌ می‌توانیم بیاموزیم؟ | توماس سکین | برگردان: مانیا بهروزی

  از نظریه‌ی ارزش مارکسی چه‌ می‌توانیم بیاموزیم؟1 توماس سکین برگردان: مانیا بهروزی این مقاله شامل سه بخش است. در بخش نخست تصویری کلی از رویکرد اونو نسبت به چگونگی تفسیر نظریه‌ی کارپایه‌ی ارزش در سنت مارکسی ارایه می‌دهم. بر این مساله تأکید خواهم نهاد که نظریه‌ی ارزش خُرد2 می‌باید بر پایه‌ی نظریه‌ی انباشت کلان3 بنا گردد. این امر به‌معنای آن است که یک «حالت تعادل عمومی»4 تنها بر این اساس می‌تواند «واقعی» شمرده شود که اقتصاد سرمایه‌داری طی چرخه‌های دایما بازگشتیِ کسب‌وکار5 هرگز در تن‌دادن به یک دوره‌ی «فعالیت میانگین» (average activity) ناکام نماند. در بخش دوم، چارچوب روش‌شناسانه‌‌ای ادامه ی مطلب…

دیالکتیک، یا منطقی که با علم اقتصاد هم‌خوان می‌شود | توماس سکین | برگردان: مانیا بهروزی

Artist: Keith Prossick دیالکتیک، یا منطقی که با علم اقتصاد هم‌خوان می‌شود1 توماس سکین برگردان: مانیا بهروزی در مسیر آموزش‌هایم به‌عنوان یک اقتصاددان، آموخته‌ام که نظریه‌ی اقتصادی می‌باید شکل دیالکتیک سرمایه را به‌خود بگیرد که ساختار آن بازتابی از منطق هگل است. دلیل نگارش این مقاله آن است که مایلم به مخاطب توضیح بدهم که این امر [داعیه] به‌طور کلی به‌چه معناست. با این اشاره‌ی مقدماتی، امیدوارم بتوانم توضیح مورد نظرم را با روایت‌کردنِ یک اپیزود شخصی درباره‌ی نحوه‌ی آشنایی‌ام با هگل آغاز کنم. وقتی که دانشجوی دوره‌ی مقدماتی [مقطع کارشناسی] بودم، نظریه‌ی اقتصادی را ازطریق [کلاس‌های] کوزو اونو (۱۹۷۷–۱۸۹۷) ادامه ی مطلب…

بحران اقلیمی و سیاسی‌شدنِ طبیعت (به‌همراه فراخوان جنبش «جمعه‌ها برای آینده» به اعتصاب همگانی «اقلیمی») | مانیا بهروزی

بحران اقلیمی و سیاسی‌شدن طبیعت به‌همراه: فراخوان جنبش «جمعه‌ها برای آینده» به اعتصاب همگانی «اقلیمی» نویسندگان فراخوان: گرتا تونبرگ و ۴۶ نفر از فعالین جنبش «جمعه‌ها برای آینده» تألیف و ترجمه: مانیا بهروزی رگاه دیالکتیک: بحران اقلیمی و سیاسی‌شدنِ طبیعت مانیا بهروزی ۱. بحران اقلیمی و انکشاف بُعد تازه‌ای در سوژه‌گی ضدسرمایه‌داری استثمار انسان و طبیعت در نظام سرمایه‌داری به مرزهای تازه‌ای رسیده است. در کنار تشدید و گسترش ستم‌ها و فجایعی که استثمار مستقیم نیروی کار و خود–بیگانه‌سازی فزآینده‌ی آن توسط سرمایه در سراسر جهان به‌بار می‌آورد، طبیعت نیز به‌هیچ‌رو از تشدید و گسترش دست‌اندازی‌های سرمایه در امان نبوده ادامه ی مطلب…

جستاری درباره‌ی مفهوم مارکسیستیِ ایدئولوژی | نویسنده: روی باسکار | برگردان: مانیا بهروزی

    جستاری درباره‌ی مفهوم مارکسیستیِ ایدئولوژی (پیوست فصل دوم از کتاب «امکان طبیعت‌گرایی»1)   روی باسکار برگردان: مانیا بهروزی قصد ندارم در اینجا بررسی جامعی از مفهوم مارکسیستی ایدئولوژی به‌دست بدهم، بلکه درعوض می‌خواهم دو دشواره‌ی هم‌بسته با آن را مورد ملاحظه قرار دهم. اولی مربوط است به مکان ایدئولوژی (و علم) در توپوگرافی ماتریالیسم تاریخی؛ و دومی مربوط می‌شود به معیارهای خصلت‌بندی باورها به‌عنوان «ایدئولوژیک»، و به‌ویژه به‌منظور تمایزگذاری و بازشناسی ایدئولوژی از علم.   ۱. علوم و ایدئولوژی‌ها در ماتریالیسم تاریخی در آثار مارکس بالیده مفهوم ایدئولوژی سمت‌گیری2 دوگانه‌ای دارد: از یک‌سو به روبنا نسبت داده می‌شود ادامه ی مطلب…

رئالیسم انتقادی چیست؟ | روی باسکار | برگردان: مانیا بهروزی

    یادداشت مترجم: شاید با اندکی خوش‌بینی بتوان گفت اکنون نام روی باسکار و نظریه‌ی فلسفی‌ای که پی‌ریزی کرد (رئالیسم انتقادی) دست‌کم برای بخشی از فضای فکری جامعه‌ی ما چندان غریب و بیگانه‌ نیست1. هرچند هنوز راه درازی تا ترجمه‌ی آثار کلیدی باسکار2 و به‌ویژه کاربست خلاقانه‌ی رهیافت فلسفی او برای مواجهات نقادانه با نظریه‌های اجتماعی و فلسفیِ رایج باقی‌‌ست. باسکار فلسفه‌ی علم خود را مقابله‌ای انتقادی با ایدئولوژی‌های مسلط درخصوص علم معرفی می‌کند، یا همچون آلترناتیوی در برابرِ ایدئولوژی‌هایی که با اتخاذ رویکردی پوزیتیویستی و ابزارگرایانه‌ نسبت به علم، علم را ابزار پیش‌بینی و کنترل می‌انگاشتند (و می‌انگارند)؛ ادامه ی مطلب…