منشور انقلابی برای برپایی قدرت مردم – برای مردم سودان | ترجمه‌ی جمعی

  نسخه‌ی ورد درس‌های انقلاب سودان / متن هشتم: متن اول | متن دوم | متن سوم | متن چهارم | متن پنجم | متن ششم | متن هفتم   منشور انقلابی برای برپایی قدرت مردم (RCEPP) برای مردم سودان تاریخ انتشار: ژانویه‌ی ۲۰۲۳ ترجمه‌ی جمعی (کارگاه دیالکتیک، منجنیق، ریشه‌های سرخ) خرداد ۱۴۰۲ *   *   * مقدمه‌ی مترجمان1 از دسامبر ۲۰۱۸ تاکنون روند انقلابی در سودان همچنان زنده است و به‌همان نسبت، روند سرکوب‌ها نیز همچنان ادامه دارد. آخرین نمونه‌ی این سرکوب‌ها محاصره‌ی انقلاب ازطریق پیامدهای فاجعه‌بار «جنگ ژنرال‌ها»‌ست؛ پس از آنکه چهار سال سرکوب بی‌وقفه‌ی ژنرال‌های متحد، در مهار ادامه ی مطلب…

ناظران کبیر و خیزش ستمدیدگان در ایران | امین حصوری

  قدرت‌های جهانی در کدام سو ایستاده‌اند؟ بازنشر از نشریه‌‌ی نقد امین حصوری بگذارید حرف آخر را اول بزنیم: هیچ قدرتی در جهان نفع مشترکی با ستمدیدگان جغرافیای سیاسیِ ایران ندارد. این‌که اکثر سیاست‌مداران «جهان غرب»، که ظاهراً دشمنان نظام اسلامی ایران تلقی می‌شوند، در دفاع از حقانیت این خیزش یا در نکوهش (محتاطانه‌ی) سرکوب معترضانْ ژست‌هایی رسانه‌ای و دیپلماتیک گرفتند، به این تصور عامیانه دامن زده که گویا بناست (یا ممکن است) که این خیزشْ متحدانی از میان قدرت‌های خارجی بیابد. این «امید»، که ترجمانی‌ست از باور سمج «دشمنِ دشمنِ منْ دوستِ من است!»، اغلب در پس درکی عمل‌گرایانه ادامه ی مطلب…

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی | گفتگو با بافتا ساربو | ترجمه: سارا امیریان

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی1 مصاحبه با بافتا ساربو گفتگوکننده: اشتفان کاوفمن ترجمه: سارا امیریان توضیح: بافتا ساربو (Bafta Sarbo) پژوهش‌گر علوم اجتماعی در برلین و عضو گروه «ابتکارعمل سیاه‌پوستان در آلمان» (ISD) است. او در گفتگو با اشتفان کاوفمن در مورد چیستی «نژاد» و نژادپرستی در پیوند با سرمایه‌داری می‌گوید؛ و اینکه چرا نژادپرستی به‌رغم همه محکومیت‌های رسمی نمی‌خواهد عرصه را خالی کند. * * * در حال حاضر بحث‌های زیادی در مورد نژادپرستی و آنچه می‌توان در برابر آن انجام داد جریان دارد. برای شروع بحث، بگذار بپرسم: آیا [چیزی ادامه ی مطلب…

بر بالاترین شاخه‌ی درخت بلبلی آواز برداشت؛ درباره‌ی یک تاریخ مطلقا خطرناک | فروغ اسدپور

بر بالاترین شاخه‌ی درخت بلبلی آواز برداشت … در بزرگ‌داشت خاطره‌ی خون‌بار و باشکوه حکومت ملی یک‌ساله‌ی آذربایجان و اهمیت آن فروغ اسدپور در پاسخ به پرسش سایت اخبار روز باز نشر از سایت اخبار روز / ۱۱ دسامبر ۲۰۱۹ درباره‌ی یک تاریخ مطلقا خطرناک مقدمه: متن زیر، حاصل شیرجه‌‌ای است ناشیانه به ژرفای یک تاریخ بلند، خون‌بار، پر از آب چشم، پر از مقاومت و سرکوب‌، پر از تجاوز به زنان و کشتار مردم بی‌پناه و بی‌سلاح از سوی ارتش شاهنشاهی، پیچیده و پر فرازونشیب، به قصد دست‌یافتن به هسته‌ی اصلی آمال و آرمان حکومت ملی یک‌ساله‌ی آذربایجان. به ادامه ی مطلب…

آذربایجان و چپ | فروغ اسدپور

آذربایجان و چپ فروغ اسدپور (برگرفته از یادداشت فیس‌بوکی) سطرهای نوشته‌شده در این متن از دل تامل بر نوشته‌های یک دوست فیس‌بوکی (متن پیوست) برآمده است. دوست من با همدلی بحثی را از زبان شخص دیگری بیان می‌کرد که در آن از علل نادیده‌انگاشتن و یا حتی ضدیت «چپ» با مبارزات ملی – مدنی ترک‌های آذربایجان سخن گفته بود. پاسخ من به آن دوست (با برخی افزوده‌ها) در زیر می‌آید: نمی‌دانم منظور دقیق شما از این که چپ‌ها در کلیت خود از جنبش آزادی‌خواهی و ملی‌گرایی (در معنای مطالبه‌ی بازشناسی و ارج‌گذاری هویت زبانی، سرزمینی، فرهنگی و تاریخی) و خواست ادامه ی مطلب…

آدرس‌های غلط بازیگران قدرت در مورد اورمیه | علی ابراهیمی | بازنشر از کانال تلگرامی «گفتند نه»

آدرس‌های غلط بازیگران قدرت در مورد اورمیه نویسنده: علی ابراهیمی بازنشر از کانال تلگرامی «گفتند نه» @GoftandNo مرداد ۱۳۹۸ توضیح کارگاه دیالکتیک: همان‌قدر که ستم ملی در جامعه‌ی ایران پدیده‌ی تازه‌ای نیست، انکار و نادیده‌انگاری آن نیز تازگی ندارد؛ به‌رغم این‌که شالوده‌ی نظام سیاسی نوین ایران از همان آغاز با سرکوب ملت‌های «دیگرِ» ساکنِ این جغرافیای سیاسی و نقض‌ و انکار حقوق اجتماعیِ بنیانیِ آن‌ها تکوین یافته است. در سال‌های اخیر اما انباشت پیامدهای تاریخی ستم ملی در کنار بحران ناکارآمدی ساختاری حاکمیت، با روند تدریجیِ رشد صداها و تلاش‌های حق‌طلبانه‌ی مردمی در مناطق دور از مرکز همراه بوده است؛ ادامه ی مطلب…

رمزگشایی از ژانوس مدرن: تکثر جوامع و تشکیل ملت | کامران متین | ترجمه: م. ع.

رمزگشایی از ژانوس مدرن: تکثر جوامع و تشکیل ملت نویسنده: کامران متین دانشگاه ساسکس، برایتون، بریتانیا برگردان: م. ع. چکیده: چگونه می‌توان شکل ژانوس‌‌وار ملت، ماهیت همزمان جدید (مدرن) و کهن‌اش را تبیین نظری (تئوریزه) کرد؟ این مقاله پاسخی نو به این پرسش دیرپا می‌دهد. مقاله استدلال می‌کند که ملت‌ها مولودِ تقاطع «تکثر جوامع» و گرایشِ سرمایه‌داری تاریخی به گسترش خود هستند. عروج سرمایه‌داری از طریق تولید «حاکمیت مدرن»1 به‌سان شکلی انتزاعی از حکومت، روند ذاتا رابطه‌بنیاد تشکیل هویت‌های جمعی را دچار انفصالی مدرن می‌کند. نکته حیاتی اما این است که گسترش (جغرافیایی) سرمایه‌داری همانند عروج اولیه‌اش از خلال وضعیت ادامه ی مطلب…

مسئله‌ی ستم ملی و ناسیونالیسم ایرانی: ترسان از امپریالیسم، گریزان از آزادی l تحریریه‌ی کارگاه دیالکتیک

  مسئله‌ی ستم ملی و ناسیونالیسم ایرانی: ترسان از امپریالیسم، گریزان از آزادی نویسنده: کارگاه دیالکتیک واکنش‌های شووینیستی، ترس‌خورده و افراطی به عبارت «آزادسازیِ بخش‌هایی از خاک کردستان» در مصاحبه‌ی کامران متین در بی‌بی‌سی فارسی (در تاریخ ۱۸ تیر ۱۳۹۸) مسئله‌ی ستم ملی و ناسیونالیسم را از نو در فضای فکری و سیاسی ایران برجسته ساخت. دغدغه‌ی ما در اینجا نه صرفاً آن مصاحبه و جنحال پیرامون آن، بلکه از‌آن‌بیشْ ناسیونالیسم فارس/ شیعه‌ای‌ست که در تفکر و پراتیکِ بخش‌های مترقی جامعه‌ی ایرانی، بالاخص بخشی از چپ که خود را ضدامپریالیست می‌داند، سخت رخنه کرده است. نفس این واقعیت که با ادامه ی مطلب…