خیزش در سودان: مصاحبه با رفقای سودانی | نشریه‌ی ماتریالیسم تاریخی

درس‌های انقلاب سودان متن هفتم متن اول | متن دوم | متن سوم | متن چهارم | متن پنجم | متن ششم خیزش در سودان: مصاحبه با رفقای سودانی1 نشریه‌ی ماتریالیسم تاریخی ۲۷ مه ۲۰۱۹ (خرداد ۱۳۹۸) ترجمه‌: امین حصوری | نسخه‌ی ورد درآمدی بر متن:‌ گفتگوی حاضر در میانه‌ی ماه مه ۲۰۱۹ انجام گرفته است. پس از سقوط عمر البشیر، روند انقلاب سودان با چالش‌های جدی‌تری مواجه شد که با مسیر تعمیق آن پیوند داشت. از یک‌سو دستگاه نظامی–امنیتیِ سابق، تحت عنوان «شورای نظامی گذار»، می‌کوشد کنترل سیاسی را به‌دست بگیرد و دولتی بورکرات و تحت سلطه‌ی خود را ادامه ی مطلب…

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران – گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی بهمن ۱۴۰۱ نسخه‌ی ورد یادداشت مصاحبه‌گر: هرچند که بحران فراگیر اقتصادی یکی از علل اصلی ظهور و بروز خیزش توده‌ای جاری‌ست، رسانه‌های جریان اصلی نارضایتی و خشم و انزجار معترضان علیه سیاست‌های اقتصادی بازار آزاد را بازتاب نمی‌دهند، بلکه صرفا بر ماهیت سیاسی خشم عمومی تاکید می‌کنند. حتی در مواردی که این رسانه‌ها سیاست‌های اقتصادی را موجد نارضایتی معترضان معرفی می‌نمایند، با دعوت از «تحلیل‌گران اقتصادی»‌، ریشه‌ی بحران‌های اقتصادی موجود را نه در پیامدهای سیاست‌های سرمایه‌دارانه، بلکه به وجود دولت‌ خودکامه‌ و «ناکارآمد»ی آن نسبت می‌دهند، چرا ادامه ی مطلب…

سوسیالیسم مرد؛ زنده باد سوسیالیسم! مصاحبه با چیدَم چیدملی | گروه کلکتیو (آلمان)

اثری‌ از Konstantin Yuon به‌نام «سیاره‌ی جدید» (۱۹۲۱). نسخه‌ی ورد درباره‌ی مرحله‌ی تاریخیِ کنونیِ جنبش سوسیالیستی مصاحبه با چیدَم چیدملی (Çiğdem Çidamlı) گروه کلکتیو – آلمان ترجمه: نیما صبوری توضیح کارگاه: متن حاضر ترجمه‌ی گفتگویی‌ست که گروه کلکتیو (آلمان) در تابستان ۲۰۲۰ با چیدم چیدملی، یکی از اعضای سابق جنبش «خانه‌های مردم» (Halkevleri) در ترکیه انجام داده است. محور اصلی این گفتگو چالش‌ها و امکانات بازیابی و توسعه‌ی رویکردی جدید به سوسیالیسم در عصر حاضر است. رفیق چیدم،‌ که فعلا در جنبش فمینیستیِ ترکیه فعال است، در پرتو تجربیات‌اش در جنبش‌های مردم‌بنیاد (توده‌ای) از ابتدای دهه‌ی 1990،‌ ایده‌های در خور ادامه ی مطلب…

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی | گفتگو با بافتا ساربو | ترجمه: سارا امیریان

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی1 مصاحبه با بافتا ساربو گفتگوکننده: اشتفان کاوفمن ترجمه: سارا امیریان توضیح: بافتا ساربو (Bafta Sarbo) پژوهش‌گر علوم اجتماعی در برلین و عضو گروه «ابتکارعمل سیاه‌پوستان در آلمان» (ISD) است. او در گفتگو با اشتفان کاوفمن در مورد چیستی «نژاد» و نژادپرستی در پیوند با سرمایه‌داری می‌گوید؛ و اینکه چرا نژادپرستی به‌رغم همه محکومیت‌های رسمی نمی‌خواهد عرصه را خالی کند. * * * در حال حاضر بحث‌های زیادی در مورد نژادپرستی و آنچه می‌توان در برابر آن انجام داد جریان دارد. برای شروع بحث، بگذار بپرسم: آیا [چیزی ادامه ی مطلب…

گفت‌وگو با روی باسکار | کریستوفر نوریس | ترجمه‌ی مانیا بهروزی

گفت‌وگو با روی باسکار کریستوفر نوریس1 ترجمه: مانیا بهروزی یادداشت مترجم: روی باسکار و رهیافت او به فلسفه‌ی علم که با نام رئالیسم انتقادی شناخته می‌شود، برای علاقمندان به مباحث فلسفی در ایران چندان ناآشنا نیستند2. اگر تحولات فلسفه را صرفا در بستر سیر تاریخی فلسفه دنبال کنیم، می‌توان گفت پیدایش رئالیسم انتقادی نیز پیش از هر چیز پاسخی‌ بود به مختصات تاریخیِ فلسفه در در نیمه‌ی دوم قرن بیستم: رهیافت‌های متعارف فلسفی در این دوره عمدتا حامل پیش‌فرض‌های تجربه‌گرایانه و (نو)پوزیتیویستی بودند؛ و آنهایی هم که علیه پوزیتیویسم ‌شوریدند، به‌رغم توسل به برخی پیش‌انگاشت‌های ایده‌آلیستی، همچنان قادر به گسست کامل ادامه ی مطلب…

باید در حین مبارزه ایده را ساخت – گفتگو با کارینا لوپز مونخا از جبهه‌ی خلقی «داریو سنتییان» | بهرام قدیمی ؛ امین حصوری

گفتگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین –  بخش پنجم: درآمد: در خیابان نسبتا کوچکی به یک ساختمان قدیمی می‌رسیم، می‌توان از پشت ویترین پنجره‌ی مغازه‌ای که در طبقه‌ی پایین آن قرار دارد، حدس زد که در درون آن چه می‌گذرد. این مغازه‌ی کوچک که دیوارهایش پوشیده از پوسترهای سیاسی‌ست، اجناسش از تعاونی‌های تولیدی گوناگون و متنوعی می‌آید و به نظر می‌رسد وظیفه‌اش بازاریابی برای این تعاونی‌هاست. جلوی در ورودی ساختمان از جوانی سراغ خانم کارینا لوپز را می‌گیریم؛ پاسخ می‌دهد که او اکنون در جلسه است، و راه اتاقی در طبقه‌ی اول را نشان‌مان ادامه ی مطلب…

جلیقه‌زردها و بحران دموکراسی لیبرال | مصاحبه با س. ر. درباره‌ی خاستگاه و تحولات جنبش جلیقه‌زردها | مرتضی سامان‌پور

  جلیقه‌زردها و بحران دموکراسی لیبرال: جنبشی به‌سوی «الغای فلاکت»1؟ مصاحبه با س. ر. درباره‌ی خاستگاه و تحولات جنبش جلیقه‌زردها مرتضی سامان‌پور مقدمه: بعد از نیم قرن نولیبرالیسم جهانی، حیات اجتماعی بیش از پیش در بحران فرو رفته است. از دهه‌ی ۷۰ میلادی بدین سو، در سرتاسر جهان شاهد حملات افسارگسیخته به نیروی کار از‌سوی سرمایه و افزایش فشار مضاعف بر زنان، مهاجرها، اقلیت‌های جنسی و نژادی بودیم. با انقیادِ نسبیِ دولت‌های ملی ازسوی سرمایه‌ی جهانیِ مالی و نهاد‌های فراملی، و همچنین با امحای خدمات رفاهی دولتی درقبال پایه‌ای‌ترین شرایط حیات (بهداشت، مسکن، آموزش) زیست روزمره به شکل هرچه فزاینده‌ای ادامه ی مطلب…

روزانه، هزار انقلاب کوچک: گفتگویی با برخی فعالین «کارزار فمینیستی» در روژاوا | نشریه‌ی ری‌وُلت | برگردان: قباد بخشی

روزانه، هزار انقلاب کوچک گفتگویی با برخی فعالین «کارزار فمینیستی» در روژاوا تهیه‌کنندگان: مایا چومی و یوهانا بروزه برگرفته1 از نشریه‌ی re:volt برگردان: قباد بخشی یک هیئت نمایندگی فمینیستی متشکل از شماری از زنان ساکن مناطق مختلف آلمان به‌مدت سه‌ ماه در سرزمین خودمختار روژاوا در سفر بود، با این هدف که انقلاب زنان در شمال‌شرقی سوریه را به چشم جهانیان آشکارتر کند. ما در یک بازه‌ی زمانی طولانی، حول تجربیات،‌ چالش‌ها و چشم‌اندازهای جنبش زنان با برخی اعضای این هیئت تبادل نظر کرده و پرسش‌ها و دغدغه‌هایی را در رابطه با وضعیت [جنبش] زنان در اروپا و روژاوا رد ادامه ی مطلب…

هشت‌ماه در خیابان چادر زدیم و مبارزه کردیم؛ مصاحبه با دو عضو تعاونی پوشاک بروکمن| ب. قدیمی؛ ا. حصوری

گفتگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین بخش چهارم: کارخانه‌ی اشغال‌شده‌ی پوشاک بروکمن بهرام قدیمی، امین حصوری توضیح مختصری درباره‌ی تعاونی پوشاک‌ بروکمن:‌ کارخانه‌ی پوشاک‌ بروکمن یکی از کارخانه‌های اشغال‌شده‌ و خودگردان در قلب بوئنوس‌آیرس است که به‌دلیل سوابق مبارزاتی‌اش شهرت دارد. شرح فشرده‌ای از روند اشغال و خودگردانی این کارخانه پس از ورشکستگی نهاییِ آن را از زبان یوری فرناندز نماینده‌ی کارگران بروکمن بشنویم: «بحران کارخانه از سال ۹۶ آغاز شد و در سال ۲۰۰۰ بسيار شدت پيدا کرد. در ماه نوامبر همین سال ما از اوضاع کارخانه با خبر شديم. کارخانه مقروض بود ادامه ی مطلب…

آگاهی عمومیْ توان سرکوب دولت را محدود می‌کند – گفتگو با لوئیس کونس نماینده‌ی کارگران کارخانه‌ی خودگردانِ سرامیکِ نیوکن | ب. قدیمی، ا. حصوری

گفتگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین بخش سوم: کارخانه‌‌ی اشغال‌شده‌ی سرامیک نیوکن بهرام قدیمی، امین حصوری توضیح مختصری درباره‌ی کارخانه‌ی سرامیک نیوکن:‌ کارخانه‌ی سرامیک نیوکن در سال ۱۹۷۸، در دوران حکومت نظامیان (۱۹۷۶ تا ۱۹۸۳) تأسیس شد. در سال ۲۰۰۹ زمانی که تشدید بحران مالی و افزایش بدهی‌های کارخانه ادامه‌ی تولید را به تعلیق درآورده بود، این کارخانه هم مشمول تمهید قانونیِ «ورشکستگی پیش‌گیرانه» شد. به‌موجب این رویه‌ی قانونی در آرژانتین، دادگاه به صاحبان کارخانه‌ی در آستانه‌ی ورشکستگی فُرجه‌ای چندساله برای بازپرداخت بدهی‌ها می‌دهد؛ هرچند بنا به تجارب تاریخی (که مختص آرژانتین هم نیست) ادامه ی مطلب…