خوانشِ گفتمان ناسیونالیستی در آذربایجان ایران از منظر انتقادی | احمد مرسلی گنبری

خوانشِ گفتمان ناسیونالیستی در آذربایجان ایران از منظر انتقادی پايان‌نامه کارشناسی ارشد جامعه شناسی – فصل چهارم احمدعلی مرسلی گنبری (دریافت نسخه‌ی الکترونیکی کل پایان‌نامه) توضیحی درباره‌ی بازنشر این متن:‌ از ماه‌ها پیش در نظر داشتیم به‌مناسبت سال‌روز قیام آذربایجان متن‌‌هایی را در این‌خصوص بازنشر کنیم. در ۲۱ آذرماه نخستین متن (مقدمه‌ی کتاب «آوازخوانِ رقص برده‌گان»1) را در این‌باره منتشر کردیم. متن دیگری که در همین راستا درنظر داشتیم، بخشی از پایان‌نامه‌ی احمد مرسلی بود که اینک پیش روی شماست. اما مایه‌ی اندوه عمیق ماست که رفیق ارجمندمان احمد مرسلی به‌هنگام بازنشر این متن دیگر در میان ما نیست، اگرچه ادامه ی مطلب…

جلیقه‌زردها: آغاز سیاست در عصر «پساسیاست» | محمد عبادی‌فر

جلیقه‌زردها: آغاز سیاست در عصر «پساسیاست»   محمد عبادی‌فر مجله‌ی تایم در تاریخ ۷ نوامبر ۲۰۱۷ یعنی یک ماه قبل از برگزاری اجلاس اقلیمی پاریس که قرار بود حدود ۱۰۰ کشور جهان در پاریس جمع شوند، مصاحبه‌ای با امانوئل ماکرون ترتیب داد و دو روز بعد یعنی در تاریخ ۹ نوامبر ۲۰۱۷ مصاحبه را منتشر کرد. آن چه که در این مصاحبه توجه را جلب می‌کرد جلد مجله تایم بود که در آن تصویر «امانوئل ماکرون» نقش بسته بود و در کنار تصویر نوشته‌ای بود که بیشتر از تصویر توجه را جلب می‌کرد: «رهبر آینده اروپا». ماکرون در آن مصاحبه ادامه ی مطلب…

گفت‌وگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین | بخش دوم: کارخانه‌‌ی اشغال‌شده‌ی زَنون | ب. قدیمی، ا. حصوری

گفت‌وگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین بخش دوم: کارخانه‌‌ی اشغال‌شده‌ی زَنون بهرام قدیمی، امین حصوری توضیح مختصری درباره‌ي کارخانه‌ی اشغال‌شده‌ و خودگردانِ زَنون سرامیک‌سازی زَنون از سال‌ها پیش به یکی از نمادهای مبارزات کارگران آرژانتین برای اشغال و خودگردانی کارخانه‌ها بدل شده است و همزمان نمادی است از مبارزات خلاق و پرشور کارگران درمقابل فقر تحمیلی و بیکارسازی نظام‌مند در آمریکای لاتین، که تداوم مقاومت کارگران و جستجوی امکانات نو برای بسط مبارزه‌ی طبقاتی را تداعی می‌کند. طی سال‌های اخیر، درباره‌ی جنبش اشغال کارخانه‌ها در آرژانتین، به‌طور عام، و مشخصاً درباره‌ی پیکار کارگران زنون ادامه ی مطلب…

آوازخوانِ رقص برده‌گان؛ گزیده‌یی از مقالات و سخنرانی‌های میرجعفر پیشه‌وری- مقدمه‌ی مترجم | هژیر پلاسچی

نسخه‌ی الکترونیکی کتاب آوازخوان رقص برده‌گان (ناشر: منجنیق) توضیح کارگاه دیالکتیک درباره‌ی بازنشر این متن: مبارزات بی‌وقفه و سرکوب‌شده‌ی ملت‌های تحت ستم در ایران، دردنشانی است از گستره‌ی ریشه‌دار ستم ملی در جغرافیای سیاسی ایران. با این‌وجود، بخش قابل‌توجهی از چپ ایران هنوز هم آشکار و پنهانْ مساله‌ی ستم ملی را نادیده می‌گیرد و حتی آن را انکار می‌کند، و یا دست‌کم استراتژی روشنی برای گنجاندن مؤثر آن در افق‌های مبارزاتی خویش ندارد. برای این‌که به‌سهم خویش، یعنی در حد خُرده‌رسانه‌ی «کارگاه دیالکتیک»، این معضل دیرین را از حاشیه‌ به متن بیاوریم، تا شاید از دل بحث‌ها و مواجهات جمعی ادامه ی مطلب…

درباره‌ی ستم ملی و در ادامه‌ي یادداشت فروغ اسدپور | کامران متین

درباره‌ی ستم ملی و در ادامه‌ي یادداشت فروغ اسدپور کامران متین یادداشت به‌جا و تیزبینانه‌ی فروغ اسدپور1 بر موضوع مهمی پرتو می‌افکند که چپ و همه‌ی گرایشات و نیروهای اجتماعی رادیکال در ایران با آن چهر‌ه‌به‌چهره ایستاده‌اند: پرسش ملی. امیدوارم مداخله‌ی فروغ اسدپور به بحث‌های جان‌دار و پرشور و انتقادی مهمی بینجامد و به دیالوگ درونی چپ در باره‌ی پرسش بسیار استراتژیک و حیاتی ملل در ایران دامن بزند. در حالی‌که جمهوری اسلامی یکی از شدیدترین بحران‌های حیات سیاسی خویش را از سر می‌گذراند باید بدانیم که چشم‌انداز هر گونه تغییر چپ‌گرایانه و مترقی در ایران به‌نحو استراتژیکی گره خورده ادامه ی مطلب…

استراتژی جنبش کارگری در ایران | شهاب برهان

استراتژی جنبش کارگری در ایران شهاب برهان هفته‌ی پیش در بحبوحه‌ی فشارهای همه‌جانبه حکومت برای از پا انداختن اعتصابات و اعتراضات کارگران نیشکر هفت‌تپه و استمداد خود کارگران هفت‌تپه و نیز فعالان کارگری، مدنی و سیاسی از همه‌ی جنبش‌ها درسراسر کشور برای پیوستن به کارزار حمایت از هفت‌تپه، مقاله‌ای با عنوان « نظم اجتماعی نو و جنبش کارگری» از رفیق فروغ اسدپور منتشر شد1 که واکنش‌های متفاوتی در موافقت و مخالفت برانگیخت. من نیز در فیس‌بوک چند جمله‌ای دربا‌ره‌ی این نوشته‌ی رفیق فروغ نوشتم و بعد از خواندن چندباره‌ی آن و نیز خواندن برخی بازخوردها به آن نوشته، لازم می‌بینم ادامه ی مطلب…

گفت‌وگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین | بخش اول: کارخانه‌ی اشغال‌شده‌ی ایمپا | بهرام قدیمی؛ امین حصوری

تقدیم به کارگران رزمنده‌ی نیشکر هفت‌تپه و فولاد اهواز توضیحی درباره‌ی این مجموعه «ره‌نورد! راهی وجود ندارد؛ راه با رفتن ساخته می‌شود1.» (آنتونیو ماچادو) در سال ۲۰۰۵ یک رشته مصاحبه با جنبش‌های آمریکای لاتین انجام شد؛ هدف این کار، آشنایی با جنبش دادخواهی بازماندگان دولت نظامیان و مهم‌تر از آن با تجربیات مبارزات کارگری آن کشور در شرایط خاص‌شان بود؛ یعنی به‌ویژه آشنایی با جنبش کارخانه‌های بازپس‌گرفته‌شده (جنبش اشغال کارخانه‌ها) و کنترل کارگری، که از اواخر دهه‌ی ۱۹۹۰در آن کشور به‌وقوع پیوسته2 و پس از سال ۲۰۰۰ رشد چشم‌گیری یافته بود. برای انجام آن مصاحبه‌ها از برخی از «کارخانه‌های بازپس‌گرفته‌شده» ادامه ی مطلب…

نظم اجتماعی نو و جنبش کارگری؛ سن دن دئییرم (از تو سخن می‌گویم) | فروغ اسدپور

نظم اجتماعی نو و جنبش کارگری سن دن دئییرم (از تو سخن می‌گویم) فروغ اسدپور مبارزات جانانه‌ و دلاورانه‌ی کارگران هفت تپه و فولاد اهواز، یک بار دیگر موضوع اعتراضات کارگری را به نقطه‌ی ثقل حوادث سیاسی کشور تبدیل کرد. وضعیت سیاسی خاص ایران به گونه‌ای است که مبارزات حتی اقتصادی و صنفی کارگران در یک سطح محدود به ناگزیر و بلادرنگ رنگ و بوی سیاسی به خود می‌گیرد. کارگران بی‌واسطه با دم و دستگاه دولتی روبرو می‌شوند، دستگیر و شکنجه شده و انگ‌های عمل بر ضد امنیت ملی به آن‌ها زده می‌شود. از همه سو فعالان اجتماعی چپ و ادامه ی مطلب…

لیبرالم آرزوست! خطاب به اقتصادنامه‌ و شرکاء | کارگاه دیالکتیک

          لیبرالم آرزوست! خطاب به اقتصادنامه‌ و شرکاء نویسنده: کارگاه دیالکتیک نشریه‌ی «اقتصادنامه» در یک یادداشت توییتری1 بی‌سروته، که گویا متناسب با قدوقامت ذهنی و فکری خوانندگان پروپاقرص خویش می‌داند، ده ویژگی برای چپ‌ها قایل شده؛ ویژگی‌هایی که ارتباطی با حقیقت‌گویی و بازتاب‌دادن واقعیات تاریخیِ جغرافیایی به نام ایران و دسته‌های گونه‌گون چپ این سرزمین ندارند. مضمون این یادداشت کوتاه را می‌توان نوعی فرار به جلو دانست؛ چراکه در آن برخی از ویژگی‌های بارز نولیبرال‌ها به چپ‌ها نسبت داده شده است. طبعا انتظار نداریم که رسانه‌های آزادی‌ستیزی که بخشی از سازوبرگ ایدیولوژیک سیستم مسلط هستند و ادامه ی مطلب…

سیاست از پایین: سوژه‌گی و سازمان‌دهی | ترجمه و تدوین: امین حصوری

سیاست از پایین: سوژه‌گی و سازمان‌دهی ترجمه و تدوین1: امین حصوری در برابر «سیاست حاکمان» (سیاست رسمی یا «سیاست از بالا»)، بسیاری از فعالین‌ چپ‌گرا و افراد دگراندیش به اَشکالی از سیاست محکومان/ستم‌دیدگان یا «سیاست از پایین» باور دارند؛ سیاستی که به‌واسطه‌ی تاکید بر پیکار علیه سازوکارهای سلطه و ستم، علی‌الاصول سیاستی رهایی‌بخش تلقی می‌شود، با این‌حال، بنا‌به تجارب تاریخیِ متنوع و عمدتا ناکام، درباره‌ی چندوچون چنین سیاستی و ملزومات گسترش یا تحقق‌یابی آن به‌هیچ‌رو اتفاق نظری وجود ندارد. در این نوشتار موقتاً از زمینه‌های تاریخی و دلایل ساختاری تقابلِ دو نوع سیاستِ یادشده درمی‌گذریم و تا جای ممکن توجه ادامه ی مطلب…