درباره‌ی بنیان‌ها و سازوبرگ‌های دولت در «جنوب جهانی»؛ با نگاهی به خیزش‌های توده‌ای فرودستان | امین حصوری

دریافت در قالب فایل ورد درباره‌ی بنیان‌ها و سازوبرگ‌های دولت در «جنوب جهانی» با نگاهی به خیزش‌های توده‌ای فرودستان مقدمه: هنوز از خیزش‌های توده‌ای در مصر، الجزایر و سودان مدتی نگذشته بود که خیزش‌های جدیدی در پهنه‌ی جنوب جهانی* پدیدار شدند: اکوادر، هاییتی، شیلی، عراق، لبنان، ایران و کلمبیا1 (کمی عقب‌تر که برویم خیزش دی‌ماه ۹۶ هم خویشاوند نزدیک آنهاست). انکشاف سریع رویدادهای اخیر و همزمانی و توازی آنها به‌تنهایی بر این واقعیت گواهی می‌دهد که تحولات تاریخ‌سازِ جهانی چنان سرعت و شتابی یافته‌اند که حتی مجالی برای دنبال‌کردن خط سیر دقیق آنها نیست، چه رسد به فهم و ارزیابی ادامه ی مطلب…

فراخوان به نیروهای چپ در سراسر جهان: در کنار مبارازت مردم ایران بایستید | بیانیه‌ی جمعی!

برگرفته از تارنمای گفتگوهای زندان (۹ آذر ۱۳۹۸): فراخوان به نیروهای چپ در سراسر جهان: در کنار مبارازت مردم ایران بایستید! بیانیه‌ی زیر توسط جمعی از فعالان مستقل و آکادمسین های چپ ایرانی در آلمان، انگلستان و فرانسه در بحبوحۀ قیام آبان ۹۸ نوشته شده است. بیش از ۱۵۰مبارز، اکتیویست، آکادمسین و سازمان‌ سیاسی مستقل چپ از سرتاسر جهان بیانیه را امضا کرده اند و همبستگی خود را با مبارزات شجاعانه و برحق مردم ایران ابراز کرده اند (برای دیدن لیست کامل امضاکنندگان، به اینجا رجوع کنید*). این بیانیه همچنین به زبان‌های انگلیسی، آلمانی، فرانسوی و یونانی و اسپانیایی انتشار ادامه ی مطلب…

آذربایجان و چپ | فروغ اسدپور

آذربایجان و چپ فروغ اسدپور (برگرفته از یادداشت فیس‌بوکی) سطرهای نوشته‌شده در این متن از دل تامل بر نوشته‌های یک دوست فیس‌بوکی (متن پیوست) برآمده است. دوست من با همدلی بحثی را از زبان شخص دیگری بیان می‌کرد که در آن از علل نادیده‌انگاشتن و یا حتی ضدیت «چپ» با مبارزات ملی – مدنی ترک‌های آذربایجان سخن گفته بود. پاسخ من به آن دوست (با برخی افزوده‌ها) در زیر می‌آید: نمی‌دانم منظور دقیق شما از این که چپ‌ها در کلیت خود از جنبش آزادی‌خواهی و ملی‌گرایی (در معنای مطالبه‌ی بازشناسی و ارج‌گذاری هویت زبانی، سرزمینی، فرهنگی و تاریخی) و خواست ادامه ی مطلب…

از نظریه‌ی ارزش مارکسی چه‌ می‌توانیم بیاموزیم؟ | توماس سکین | برگردان: مانیا بهروزی

  از نظریه‌ی ارزش مارکسی چه‌ می‌توانیم بیاموزیم؟1 توماس سکین برگردان: مانیا بهروزی این مقاله شامل سه بخش است. در بخش نخست تصویری کلی از رویکرد اونو نسبت به چگونگی تفسیر نظریه‌ی کارپایه‌ی ارزش در سنت مارکسی ارایه می‌دهم. بر این مساله تأکید خواهم نهاد که نظریه‌ی ارزش خُرد2 می‌باید بر پایه‌ی نظریه‌ی انباشت کلان3 بنا گردد. این امر به‌معنای آن است که یک «حالت تعادل عمومی»4 تنها بر این اساس می‌تواند «واقعی» شمرده شود که اقتصاد سرمایه‌داری طی چرخه‌های دایما بازگشتیِ کسب‌وکار5 هرگز در تن‌دادن به یک دوره‌ی «فعالیت میانگین» (average activity) ناکام نماند. در بخش دوم، چارچوب روش‌شناسانه‌‌ای ادامه ی مطلب…

کدام تروریسم؟ کدام رهایی؟ (در همبستگی با مقاومت مردم کورد و غیر‌کوردِ مناطق خودگران رژآوا)

کدام تروریسم؟ کدام رهایی؟ در همبستگی با مقاومت مردم کورد و غیر‌کوردِ مناطق خودگران رژآوا سرکوب تام‌و‌تمام جنبش پارک گزی در ۲۰۱۳، حمایت مالی و نظامی از جهاد‌گرایان سنی در جنگ داخلی سوریه، بمباران بی‌رحمانه‌ی باکور (کردستان ترکیه) در ۲۰۱۵، اعلام وضعیت اضطراری به‌بهانه‌ی کودتای ساختگی ۲۰۱۶ و خفه‌کردن هرچه‌بیشتر صدای منتقدین، اشغال نظامی عفرین در ژانویه‌ی ۲۰۱۸ و واگذاری کنترل شهر به‌دست نیرو‌های ارتجاع داعشی تنها برخی از اقداماتی‌ست که اردوغان در داخل و خارج از مرز‌های ترکیه برای استحکام امپراطوری نوعثمانی خویش تا به حال انجام داده‌ست. تجاوز نظامی به منطقه‌ی خودگران شمال و شرق سوریه توسط ترکیه ادامه ی مطلب…

در هیچ جای جهان پناهی نیست؛ یادداشتی درباره‌ی رمان «یک دایره‌ چرکین‌شده» | محمد عبادی‌فر

  در هیچ جای جهان پناهی نیست یادداشتی درباره‌ی رمان «یک دایره‌ چرکین‌شده» (نوشته‌ی شهلا سلیمانی) محمد عبادی‌فر اگر سوژه‌ای دارای سه ویژگی «ملیت کرد»، «دین ایزدی» و «جنسیت زن» باشد، جهان چگونه در برابر وی خود را به معرض نمایش می‌گذارد؟ و یا به‌بیانی دیگر، چنین سوژه‌ای وضعیت وجودی خویش را چگونه تجربه می‌کند؟ به‌ویژه اگر این سوژه به پس‌زمینه‌ای به نام «سرزمین جنگ» الصاق شده باشد. رُمان «یک دایره‌ی چرکین‌شده» وضعیتی به غایت تروماتیک را روایت می‌کند، ترومایی که در اینجا صرفا در یک قالب فردی رخ نمی‌دهد، بلکه ویژگی زیستی بنیادین انسان‌هایی در یک وضعیت مشخص تاریخی ادامه ی مطلب…

باید در حین مبارزه ایده را ساخت – گفتگو با کارینا لوپز مونخا از جبهه‌ی خلقی «داریو سنتییان» | بهرام قدیمی ؛ امین حصوری

گفتگوهایی با کارگران کارخانه‌های اشغال‌شده و مبارزان دیگر جنبش‌های اجتماعی در آرژانتین –  بخش پنجم: درآمد: در خیابان نسبتا کوچکی به یک ساختمان قدیمی می‌رسیم، می‌توان از پشت ویترین پنجره‌ی مغازه‌ای که در طبقه‌ی پایین آن قرار دارد، حدس زد که در درون آن چه می‌گذرد. این مغازه‌ی کوچک که دیوارهایش پوشیده از پوسترهای سیاسی‌ست، اجناسش از تعاونی‌های تولیدی گوناگون و متنوعی می‌آید و به نظر می‌رسد وظیفه‌اش بازاریابی برای این تعاونی‌هاست. جلوی در ورودی ساختمان از جوانی سراغ خانم کارینا لوپز را می‌گیریم؛ پاسخ می‌دهد که او اکنون در جلسه است، و راه اتاقی در طبقه‌ی اول را نشان‌مان ادامه ی مطلب…

کالایی‌شدن نیروی کار در چین در شرایط جهانی‌سازی | ریچارد وسترا | ترجمه: بهزاد کورشیان

پژوهشی نظری درباره‌ی کالایی‌شدن نیروی کار در چین در شرایط جهانی‌سازی1 ریچارد وسترا برگردان: بهزاد کورشیان مقدمه این مقاله به بررسی روابط اجتماعی تولید در چین بر مبنای اصول نظریه‌پردازی مارکس درباره‌ی کالاسازیِ نیروی کار می‌پردازد. این امر با توجه به نقش عمده‌ای که نیروی کار چین در شبکه‌های تولید جهانی ایفا می‌کند بسیار مهم است؛ به‌ویژه در مورد مجموعه‌ای از کالاهای مصرفی که مبنای مصرف انبوه در اقتصادهای سرمایه‌دارانه‌ی پیشرفته هستند. مشهور است که فرایندهای اقتصاد جهانی که با حسن‌تعبیرْ به عنوان جهانی‌سازی توصیف شده‌اند، روابط اجتماعی تولید در سراسر جهان سوم توسعه‌نیافته را با الگویی برگرفته از شیوه‌های ادامه ی مطلب…

آدرس‌های غلط بازیگران قدرت در مورد اورمیه | علی ابراهیمی | بازنشر از کانال تلگرامی «گفتند نه»

آدرس‌های غلط بازیگران قدرت در مورد اورمیه نویسنده: علی ابراهیمی بازنشر از کانال تلگرامی «گفتند نه» @GoftandNo مرداد ۱۳۹۸ توضیح کارگاه دیالکتیک: همان‌قدر که ستم ملی در جامعه‌ی ایران پدیده‌ی تازه‌ای نیست، انکار و نادیده‌انگاری آن نیز تازگی ندارد؛ به‌رغم این‌که شالوده‌ی نظام سیاسی نوین ایران از همان آغاز با سرکوب ملت‌های «دیگرِ» ساکنِ این جغرافیای سیاسی و نقض‌ و انکار حقوق اجتماعیِ بنیانیِ آن‌ها تکوین یافته است. در سال‌های اخیر اما انباشت پیامدهای تاریخی ستم ملی در کنار بحران ناکارآمدی ساختاری حاکمیت، با روند تدریجیِ رشد صداها و تلاش‌های حق‌طلبانه‌ی مردمی در مناطق دور از مرکز همراه بوده است؛ ادامه ی مطلب…

دیالکتیک، یا منطقی که با علم اقتصاد هم‌خوان می‌شود | توماس سکین | برگردان: مانیا بهروزی

Artist: Keith Prossick دیالکتیک، یا منطقی که با علم اقتصاد هم‌خوان می‌شود1 توماس سکین برگردان: مانیا بهروزی در مسیر آموزش‌هایم به‌عنوان یک اقتصاددان، آموخته‌ام که نظریه‌ی اقتصادی می‌باید شکل دیالکتیک سرمایه را به‌خود بگیرد که ساختار آن بازتابی از منطق هگل است. دلیل نگارش این مقاله آن است که مایلم به مخاطب توضیح بدهم که این امر [داعیه] به‌طور کلی به‌چه معناست. با این اشاره‌ی مقدماتی، امیدوارم بتوانم توضیح مورد نظرم را با روایت‌کردنِ یک اپیزود شخصی درباره‌ی نحوه‌ی آشنایی‌ام با هگل آغاز کنم. وقتی که دانشجوی دوره‌ی مقدماتی [مقطع کارشناسی] بودم، نظریه‌ی اقتصادی را ازطریق [کلاس‌های] کوزو اونو (۱۹۷۷–۱۸۹۷) ادامه ی مطلب…