متونی درباره‌ی بحران کرونا و بحران سوژگی چپ | دفتر سوم از کتاب‌های الکترونیکی کارگاه دیالکتیک | امین حصوری

دفتر سوم از کتاب‌های کارگاه دیالکتیک آذر ۱۳۹۹ دسترسی به کتاب الکترونیکی رصد واقعیت با سنجه‌ی پاندمی متونی درباره‌ی بحران کرونا و بحران سوژگی چپ نویسنده: امین حصوری فهرست مطالب پيش‌گفتار ……………………………………………………………………………… ۵ ۱ . کرونا: تشدید شکاف درونیِ دولت‌ملت در ایران و مساله‌ی سوژگی ……………. ۱۵ ۲. درباره‌ی وجه تاریخیِ بحران کرونا و بحران زوالِ سرمایه‌داری ……………………. ۵۱ ۳. امتناع از بازگشت اجباری به کار: در ضرورتِ تدارک یک کارزار عمومی ………… ۸۳ ۴. نرمالیزه‌کردن بحران کرونا و چالش چپ ……………………………………… ۱۰۷ ۵. بحران کرونا و بازاندیشی در معنای کشتار جمعی ……………………………… ۱۲۳ ۶ . بیداد کرونا و روزمرگیِ ادامه ی مطلب…

تزهایی درباره‌ی پاندمی کرونا | امین حصوری

دریافت متن در نسخه‌ی ورد #کروناـاندیشی ۲۳ تزهایی درباره‌ي پاندمی کرونا تاملی بر تازه‌ترین نمود و میانجی بحران سرمایه‌داری امین حصوری ۲۷ آبان ۱۳۹۹ ۱. پاندمی کرونا بار دیگر نشان داده است که نظام سرمایه‌داریْ بحران‌زاست؛ و اینکه شدت و دامنه‌ی بحران‌های ناشی از آن رو به افزایش‌اند. تداوم مناسبات جهانی‌شده‌ی سرمایه‌دارانه با ملزومات و اثراتی همراه است که ناگزیر بر بستر بحران‌های گذشته بحران‌های تازه‌ای می‌آفرینند؛ بحران‌هایی که هم در حوزه‌های جدیدی بروز می‌یابند، و هم بنابر درهم‌تنیدگی فزآینده‌ی مناسبات بشری، طیف وسیع‌تری از جوامع را متأثر می‌سازند. از این منظر، بحران جهانی برآمده از گسترش پاندمی کرونا بحران ادامه ی مطلب…

در گرامی‌‌داشت یاد و آرمان آبان ۹۸

دسترسی به نسخه‌ی ورد در گرامی‌‌داشت یاد و آرمان آبان ۹۸ متن دریافتی، ۱۶ آبان ۱۳۹۹ اولین سالگرد خیزش خونین آبان از راه رسید. سال گذشته در چنین روزهایی در صدها شهر کوچک و بزرگ ایران مردم ستمدیده به خیابان‌ها آمدند تا علیه تشدید فقر، ستم، فساد، تبعیض و تحقیری که از آن به ستوه آمده بودند اعتراض کنند. بسیاری از آنها نه چیزی برای از دست‌دادن داشتند و نه چاره‌ی دیگری: فشار فقر، بی‌کاری، بی‌ثبات‌کاری، ناامیدی و فقدان چشم‌انداز زیستی به مرزهای بی‌سابقه‌ای رسیده بود، و درعوضْ دامنه‌ و شدت خفقان سیاسی، فساد اقتصادی و ستم و تبعیضی که ادامه ی مطلب…

از ایمنی گله‌ای تا مبارزه برای رهایی | امین حصوری

#کروناـاندیشی ۲۲ از ایمنی گله‌ای تا مبارزه برای رهایی امین حصوری دریافت متن در نسخه‌ی ورد درآمد از میانه‌ی مارس ۲۰۲۰، پس از آنکه سازمان بهداشت جهانی جهانی‌بودن پاندمی کرونا را رسما تأیید نمود، سیاست «ایمنی گله‌ای1» (Herd Immunity) به‌عنوان راهکاری ممکن برای رویارویی با این پاندمی موضوع بحث‌های مناقشه‌انگیزی بوده است. در هفته‌های اخیر با اوج‌گیری موج جدید پاندمی کرونا در بسیاری از کشورها، بار دیگر این مناقشات شدت یافته است. برای مثال، به‌تازگی جمع بزرگی از کارشناسان و نخبگان «واقع‌گرا» (از حوزه‌های مختلف علمی، تخصصی و اقتصادی) طی بیانیه‌ای خواهان اجرای جهانی این سیاست شده‌اند2؛ و در سوی ادامه ی مطلب…

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی | گفتگو با بافتا ساربو | ترجمه: سارا امیریان

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی1 مصاحبه با بافتا ساربو گفتگوکننده: اشتفان کاوفمن ترجمه: سارا امیریان توضیح: بافتا ساربو (Bafta Sarbo) پژوهش‌گر علوم اجتماعی در برلین و عضو گروه «ابتکارعمل سیاه‌پوستان در آلمان» (ISD) است. او در گفتگو با اشتفان کاوفمن در مورد چیستی «نژاد» و نژادپرستی در پیوند با سرمایه‌داری می‌گوید؛ و اینکه چرا نژادپرستی به‌رغم همه محکومیت‌های رسمی نمی‌خواهد عرصه را خالی کند. * * * در حال حاضر بحث‌های زیادی در مورد نژادپرستی و آنچه می‌توان در برابر آن انجام داد جریان دارد. برای شروع بحث، بگذار بپرسم: آیا [چیزی ادامه ی مطلب…

پول در گردشِ سرمایه | مارتا کمپل | ترجمه‌ی حسین رحمتی

  فصل ششم از مجموعه‌مقالات1: «گردش سرمایه؛ مقالاتی درباره‌ی جلد دوم کاپیتالِ مارکس» پول در گردشِ سرمایه2 مارتا کمپل ترجمه: حسین رحمتی توضیح کارگاه بر انتشار این مجموعه‌مقالات مقدمه مارکس در جلد اول کاپیتال، پول را به‌سان قرینه/همتای ضرور انبوه کالاهایی که در جامعه‌ی سرمایه‌داری می‌بینیم توصیف می‌کند. به باور او وجود پول ضرورت دارد، زیرا همه‌ی کالاها باید در مبادله دقیقا هم‌ارز یکدیگر باشند. مارکس در این‌جا وجود کالاها را بدیهی فرض می‌کند. همان‌گونه که او بعدتر در جلد یکم استدلال خواهد کرد، تولید کالایی عمومیت‌یافته (یا تولید برای فروش عمومیت‌یافته) فقط در سرمایه‌داری رخ می‌دهد. با این‌حال، در ادامه ی مطلب…

پیوند ناشاد مبارزه‌ی ضد راسیستی و سیاست هویت | نیما صبوری

پیوند ناشاد مبارزه‌ی ضد راسیستی و سیاست هویت نقدی بر سیاست هویت با نظر به یک رویداد مشخص در سپهر چپ آلمان1 نیما صبوری پیش‌زمینه: چندی پیش در یکی از شهرهای آلمان تظاهراتی اعتراضی (از سوی گروه میگرآنتی‌فا) علیه قتل‌های راسیستی شهر هاناو برگزار شد. تقریباً در انتهای این مراسم یکی از سخنرانان ضمن اعتراض به حزب چپِ این شهر، به‌دلیل تلاش برای بازنمایی تظاهرات به نام خویش (در توئیتر)، دو تن از اعضای این حزب را که در تظاهرات حاضر بودند به‌ نام فراخواند تا به روی صحنه بیایند و پاسخ‌گوی رفتار حزب خود باشند. امتناع آنان برای آمدن ادامه ی مطلب…

سیالیتِ سرمایه و منطقِ مفهوم | کریستوفر آرتور | ترجمه: آیدین ترکمه

فصل پنجم از مجموعه‌مقالات1: «گردش سرمایه؛ مقالاتی درباره‌ی جلد دوم کاپیتالِ مارکس» سیالیتِ سرمایه و منطقِ مفهوم2 کریستوفر جِی. آرتور3 ترجمه: آیدین ترکمه توضیح کارگاه بر انتشار این مجموعه‌مقالات «سرمایه را فقط به‌سان حرکت می‌توان فهمید، نه همچون چیزی ساکن». (مارکس) درآمد جلد دوم کاپیتال (دفتر دوم، «فرایند گردش سرمایه»)، دربرگیرنده‌ی ویژگی اصلی روش مارکس است. نباید درباره‌ی اهمیت مقدمه‌‌ی مارکس درباره‌ی مفهوم «چرخه‌های سرمایه» (که در بخش اول، فصل‌های یک تا چهار طرح شده‌اند) مبالغه کرد. در حالی که نئوکلاسیک‌ها صراحتا و کلاسیک‌ها اکثرا (هر چند به‌طور ضمنی)، افزون بر بسیاری از مارکسیست‌ها، همگی مفهوم تعادل4 را همچون یک ادامه ی مطلب…

رابطه‌ی سرمایه-مصرف‌کننده در {نظام} تولید نحیف: تداوم موضوعیت جلد دوم کاپیتال | تونی اسمیت | ترجمه: مانیا بهروزی

فصل چهارم از مجموعه‌مقالات1: «گردش سرمایه؛ مقالاتی درباره‌ی جلد دوم کاپیتالِ مارکس» رابطه‌ی سرمایه–مصرف‌کننده در {نظام} تولید نحیف: تداومِ موضوعیت جلد دوم کاپیتال2 تونی اسمیت ترجمه: مانیا بهروزی توضیح کارگاه بر انتشار این مجموعه‌مقالات بسیاری از نظریه‌پردازان اجتماعی چنین ادعا می‌کنند که در بخش‌ها و مناطق پیشروِ (leading) اقتصاد معاصرْ گذاری از «فوردیسم» به نظام تولید و توزیعِ «تولید نحیف» در حال انجام است. مقاله‌ی حاضر معنای امروزی جلد دوم کاپیتال را در پرتو برآمدنِ مفروضِ (alleged rise) تولید نحیف مورد ملاحظه قرار می‌دهد. در وهله‌ی نخست می‌باید تصویری فشرده از ماهیت این گذارِ مورد بحث ترسیم کنیم. ۱. از ادامه ی مطلب…

فراسوی تصویرِ «تجارت و صنعت» از سرمایه | پاتریک مورای | ترجمه: شروین طاهری

فصل سوم از مجموعه‌مقالات1: «گردش سرمایه؛ مقالاتی درباره‌ی جلد دوم کاپیتالِ مارکس» فراسوی تصویرِ «تجارت و صنعت» از سرمایه2 پاتریک مورای ترجمه: شروین طاهری توضیح کارگاه بر انتشار این مجموعه‌مقالات مارکس در جلد دوم کاپیتال به‏‌دنبال نشان‌دادنِ آن است که آنچه در اقتصاد سرمایه‌دارانه در گردش است چیزی جز سرمایه نیست؛ او همچنین پیامدهای این موضوع را نیز به تفصیل شرح می‌دهد. این نکته دشوارتر از آن‏ چیزی است که به‏‌نظر می‏‌رسد، تنها به این‌خاطر که در رسیدن به شناخت سرمایه گره‏‌ها و دشواری‌های بسیاری وجود دارد. یک روش طبیعی [و متداول] برای مشاهده‏‌ی تولید و توزیعِ ثروت در جامعه‌‏ی ادامه ی مطلب…