ویروس کرونا و تغییر پارادایم؟ | فروغ اسدپور

ویروس کرونا و تغییر پارادایم؟ فروغ اسدپور سوم فروردین ۱۳۹۹ ویروس کرونا که ظاهراً حالا ثابت شده که انواع مختلفی هم دارد به یک پاندمی (جهانی‌شدن ویروس) تبدیل شده است. به اصطلاح کنتراکت اجتماعی بین دولت و جامعه در جهان غرب، دولت‌ها را واداشته تا به خاطر حفاظت از جان آدم ها— به شکلی پارادوکسیکال انسان‌های عموما نامولد یعنی سالخوردگان — وسایل «فوق‌العاده‌»ای را به کار بگیرند: چرخ شرکت‌های هواپیمایی و شرکت‌های مسافرتی تا حدود زیادی از حرکت بازایستاده است. مردم به توصیه و اجبار و جریمه‌ی دولت‌ها از سفر و حتی بیرون‌رفتن از منزل چشم‌پوشی می‌کنند. دانشگاه‌ها، مدرسه‌ها، موزه ادامه ی مطلب…

بر بالاترین شاخه‌ی درخت بلبلی آواز برداشت؛ درباره‌ی یک تاریخ مطلقا خطرناک | فروغ اسدپور

بر بالاترین شاخه‌ی درخت بلبلی آواز برداشت … در بزرگ‌داشت خاطره‌ی خون‌بار و باشکوه حکومت ملی یک‌ساله‌ی آذربایجان و اهمیت آن فروغ اسدپور در پاسخ به پرسش سایت اخبار روز باز نشر از سایت اخبار روز / ۱۱ دسامبر ۲۰۱۹ درباره‌ی یک تاریخ مطلقا خطرناک مقدمه: متن زیر، حاصل شیرجه‌‌ای است ناشیانه به ژرفای یک تاریخ بلند، خون‌بار، پر از آب چشم، پر از مقاومت و سرکوب‌، پر از تجاوز به زنان و کشتار مردم بی‌پناه و بی‌سلاح از سوی ارتش شاهنشاهی، پیچیده و پر فرازونشیب، به قصد دست‌یافتن به هسته‌ی اصلی آمال و آرمان حکومت ملی یک‌ساله‌ی آذربایجان. به ادامه ی مطلب…

آذربایجان و چپ | فروغ اسدپور

آذربایجان و چپ فروغ اسدپور (برگرفته از یادداشت فیس‌بوکی) سطرهای نوشته‌شده در این متن از دل تامل بر نوشته‌های یک دوست فیس‌بوکی (متن پیوست) برآمده است. دوست من با همدلی بحثی را از زبان شخص دیگری بیان می‌کرد که در آن از علل نادیده‌انگاشتن و یا حتی ضدیت «چپ» با مبارزات ملی – مدنی ترک‌های آذربایجان سخن گفته بود. پاسخ من به آن دوست (با برخی افزوده‌ها) در زیر می‌آید: نمی‌دانم منظور دقیق شما از این که چپ‌ها در کلیت خود از جنبش آزادی‌خواهی و ملی‌گرایی (در معنای مطالبه‌ی بازشناسی و ارج‌گذاری هویت زبانی، سرزمینی، فرهنگی و تاریخی) و خواست ادامه ی مطلب…

بدیلی که بدیل نیست: سوسیال‌دموکراسی در آینه‌ی انتخابات دانمارک | فروغ اسدپور

  بدیلی که بدیل نیست: سوسیال‌دموکراسی در آینه‌ی انتخابات دانمارک فروغ اسدپور خردداد ۱۳۹۸ یک نتیجه‌ی بی‌واسطه‌ی انتخابات چند روز پیش در دانمارک سقوط بلوک بورژوایی–راسیستی قدرت بود که از احزاب لیبرال و محافظه‌کار و لیبرال افراطی (ائتلاف لیبرالی) و حزب راسیستی مردم دانمارک (بدون مشارکت مستقیم در کابینه و فقط به عنوان پایه‌ی پارلمانی دولت) تشکیل شده بود. حزب سوسیال دمکرات همراه با متحدین چپ و میانه‌روی خود به عنوان برنده‌ی انتخابات اخیر اعلام شد. نتیجه‌ی بی‌واسطه‌ی دیگر این انتخابات بارگشت مردم یا رای دهندگان به احزاب «سنتی» و قدیمی بود که تصور می‌شد قدرت جذب «توده‌ها» را از ادامه ی مطلب…

چرا چپ ۱۷ اسفند ۵۷ زنان را در خیابان تنها گذاشت؟ | فروغ اسدپور

بازنشر: چرا چپ ۱۷ اسفند ۵۷ زنان را در خیابان تنها گذاشت؟ فروغ اسدپور در گفتگو با سایت اخبار روز متن زیر در پاسخ به یک پرسش از چندین پرسشی به نگارش درآمد که سال گذشته هم‌زمان با فرارسیدن هشتم مارس از سوی گردانندگان سایت اخبار روز پیش روی من قرار گرفت. از آن‌جا که فرصت کم بود، نه تنها نرسیدم به همه‌ی پرسش‌های بسیار خوب اخبار روز پاسخ بدهم که حتی همین نوشتار را هم به‌نحوی منسجم به پایان نبردم. امسال به فراست افتادم که فقط بخش مربوط به نخستین پرسش را با کمی بازبینی منتشر کنم. آن پرسش ادامه ی مطلب…

نظم اجتماعی نو و جنبش کارگری؛ سن دن دئییرم (از تو سخن می‌گویم) | فروغ اسدپور

نظم اجتماعی نو و جنبش کارگری سن دن دئییرم (از تو سخن می‌گویم) فروغ اسدپور مبارزات جانانه‌ و دلاورانه‌ی کارگران هفت تپه و فولاد اهواز، یک بار دیگر موضوع اعتراضات کارگری را به نقطه‌ی ثقل حوادث سیاسی کشور تبدیل کرد. وضعیت سیاسی خاص ایران به گونه‌ای است که مبارزات حتی اقتصادی و صنفی کارگران در یک سطح محدود به ناگزیر و بلادرنگ رنگ و بوی سیاسی به خود می‌گیرد. کارگران بی‌واسطه با دم و دستگاه دولتی روبرو می‌شوند، دستگیر و شکنجه شده و انگ‌های عمل بر ضد امنیت ملی به آن‌ها زده می‌شود. از همه سو فعالان اجتماعی چپ و ادامه ی مطلب…

غارت خزانه‌ی دولت‌های اروپایی | فروغ اسدپور

    مقدمه: مطلب کوتاه پیش رو که حالتی گزارش‌گونه دارد به بهانه‌ی افشای بزرگ‌ترین رسوایی مالی-بانکی-دولتی در تاریخ معاصر نوشته شده است. مطلب زیر را می‌توان ضمیمه‌ای بر مصاحبه‌ی اخیر نگارنده1 دانست که چند روز پیش در همین وب‌سایت به چاپ رسید. گرایش به مالیه‌سازی اقتصاد کشورهای پیشرفته و گسست آن از اقتصاد واقعی عواقب سهمگینی برای کل اقتصاد جهان داشته و دارد که باید به دقت مطالعه و بررسی شود. * * * پنج‌شنبه شب، خبر یکی از بزرگ‌ترین رسوایی‌های مالی-بانکی در تاریخ جدید از رسانه‌های دانمارک پخش شد و جامعه را دوباره در بهت و حیرت فرو ادامه ی مطلب…

سرمایه‌داری جهانی، سرمایه‌داری ایرانی و مارش بی‌پایان انباشت اولیه؟ | فروغ اسدپور در گفتگو با امین درودگر

    سرمایه‌داری جهانی، سرمایه‌داری ایرانی و مارش بی‌پایان انباشت اولیه؟ فروغ اسدپور در گفتگو با امین درودگر1 پرسش: بسیار پیش آمده که منتقدان چپ، چه در حیطه نظریه سیاسی و چه در حیطه اقتصاد سیاسی، به استفاده از نظریه‌های غربی بدون در نظر گرفتن بستر تکین ایران و شرایط تاریخی و بالفعل آن متهم می‌شوند. منتقدان می‌گویند عزیمتگاه تحلیل باید این پرسش باشد که «اقتصاد سرمایه‌دارانه در ایران چه ویژگی‌های محلی خاصی دارد و چگونه به سرمایه‌داری جهانی‌شده پیوند می‌خورد؟» اگر موافق هستید بحث را با این پرسش شروع کنیم. ف. اسدپور: ابتدا باید بگویم که با این ارزیابی ادامه ی مطلب…

راز و رمز همکاری در جنبش کارگری دانمارک: گفتگو با دو تن از فعالان جنبش کارگری دانمارک | فروغ اسدپور

      گفتگو با فعالان جنبش کارگری دانمارک پیرامون تهدید به اعتصاب عمومی در بخش دولتی و عمومی در سال ۲۰۱۸ گفتگو و ترجمه: فروغ اسدپور   مقدمه‌‌ی عمومی: متن زیر به فراز مهمی از فعالیت اجتماعی پر‌جنب‌و‌جوش جنبش کارگری دانمارک و بسیج همگانی از پایین در بخش کارکنان دولتی-عمومی می‌پردازد که چندی پیش با انعقاد قراردادهای دسته جمعیِ جدید پایان یافت.1 نکته‌ی مهمی که در این فعالیت‌ها، فعالیت‌هایی که سه ماه پایانی سال ۲۰۱۷ و ماه‌های آغازین سال ۲۰۱۸ (تا ماه مه) را در بر می‌گیرد،‌ به‌چشم من و هر ناظر علاقمند به جنبش‌های اجتماعی برجسته می‌آمد، درک ادامه ی مطلب…

مدرنیته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌دارانه و جامعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی سوسیالیستی | فروغ اسدپور

    به یاد موشه پوستون و به مناسبت دویست‌سالگی کارل مارکس فروغ اسدپور برگرفته از تارنمای رادیو زمانه – اول مه ۲۰۱۸   فهرست عناوین: درباره‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی ساختار متن چند نکته‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی موضوعی و روش‌‌‌‌‌‌‌‌‌شناختی چارچوب اصلی بحث پوستون مشکلات مارکسیسم سنتی در فهم و نقد سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌داری روش ارائه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی پوستون مارکسیسم غیر سنتی: جامعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌داری لایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌مند است و ذاتی دارد ماهیت کالا و کار در جامعه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی سرمایه‌‌‌‌‌‌‌‌‌داری کار مجرد کار مجرد و مخرج اجتماعی مشترک: زمان مجرد ثروت مجرد کالای کارگر تبعیت صوری و تبعیت واقعی − تولید کارگاهی تولید کارخانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای: صنعت بزرگ و بیگانه‌‌‌‌‌‌‌‌‌شدگی کار مشخص پویش درونی سرمایه کارگر ادامه ی مطلب…