درباره‌ی بازتولید «مکتب دیکتاتورها» | امین حصوری – بازنشر از نشریه‌ي نقد

اه دیالکتیک: درباره‌ی بازتولید «مکتب دیکتاتورها1»: تانگوی قدرت‌های جهانی با حاکمان ایران امین حصوری، تیر ۱۴۰۲ بازنشر از نشریه‌ی نقد دریافت نسخه‌ی ورد ۱. مقدمه طی هفته‌های اخیر شاهد بوده‌ایم‌ که چگونه دولت آمریکا و‌ همتایان غربی‌اش بار دیگر از هرسو برای رژیم جمهوری اسلامی ایران فرش قرمز پهن می‌کنند. طی کمتر از یک ماه با زنجیره‌ی رویدادهایی2 مواجه شده‌ایم‌ که گرچه فی‌نفسه مغایرتی با سازوکارهای معمول در مناسبات جهانی قدرت‌ ندارند، اما با نظر به فضایی که با قیام ژینا گشوده شد، موجی از سردرگمی و ناباوری و خشم و سر‌خوردگی را برانگیخته‌اند. چون با توجه به مختصات این ادامه ی مطلب…

«منشور مهسا» در بوته‌ی نقد | شماری از فعالین اجتماعی داخل کشور

«منشور مهسا» در بوته‌ی نقد نویسندگان: شماری از فعالین اجتماعی داخل کشور1 ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ | نسخه‌ی ورد اخیرا منشوری تحت عنوان «منشور مهسا2» از سوی بخشی از اپوزیسیون قدرت‌مدار خارج از کشور در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خارج از کشور به سمع و نظر عموم رسیده است که برخلاف ادعای خود، مبنی بر مدنظر قراردادن مطالبات نهادهای صنفی و مدنی و مطالبات مردمی، کاملا در ضدیت با آنهاست. با نگاهی به جنبش‌ها و مطالبات معلمی، کارگری، بازنشستگان، زنان، پرستاران و دانشجویان حداقل در دو دهه اخیر می‌توان به ماهیت ضد–دمکراتیک و ضد مردمی این منشور به‌رغم استفاده‌ی رتوریک از ادامه ی مطلب…

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران – گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی بهمن ۱۴۰۱ نسخه‌ی ورد یادداشت مصاحبه‌گر: هرچند که بحران فراگیر اقتصادی یکی از علل اصلی ظهور و بروز خیزش توده‌ای جاری‌ست، رسانه‌های جریان اصلی نارضایتی و خشم و انزجار معترضان علیه سیاست‌های اقتصادی بازار آزاد را بازتاب نمی‌دهند، بلکه صرفا بر ماهیت سیاسی خشم عمومی تاکید می‌کنند. حتی در مواردی که این رسانه‌ها سیاست‌های اقتصادی را موجد نارضایتی معترضان معرفی می‌نمایند، با دعوت از «تحلیل‌گران اقتصادی»‌، ریشه‌ی بحران‌های اقتصادی موجود را نه در پیامدهای سیاست‌های سرمایه‌دارانه، بلکه به وجود دولت‌ خودکامه‌ و «ناکارآمد»ی آن نسبت می‌دهند، چرا ادامه ی مطلب…

زندگی بر مدار انقلاب – درک دینامیسیم خیزش‌های سودان و الجزایر | آن الکساندر | ترجمه‌ی حمید بردبار

درس‌های انقلاب سودان – متن پنجم متن اول | متن دوم | متن سوم | متن چهارم زندگی بر مدار انقلاب: درک دینامیسیم خیزش‌های سودان و الجزایر1 آن الکساندر2 ۲۶ ژوئن 2019 (تیر ۱۳۹۸) ترجمه‌: حمید بردبار | نسخه‌ی ورد درآمدی بر متن پنجم:‌ مقاله‌ی حاضر روایتی‌ست تحلیلی از انقلاب سودان همزمان با مشاهده‌ی فراز و فرودهای فرآیند انقلابی و با نظر به ملزومات پیروزی نهایی. هدف این تحلیل، مشارکت در روند انقلابی ازطریق سنتز درس‌های انقلاب‌های گذشته با شرایط سیال اکنون است، که مشارکتی‌ست درجهت غنای بازاندیشی‌های انتقادی در فضای درونی خیزش. نویسنده با ارجاع به آرای لوکزامبورگ خاطرنشان ادامه ی مطلب…

سوسیالیسم مرد؛ زنده باد سوسیالیسم! مصاحبه با چیدَم چیدملی | گروه کلکتیو (آلمان)

اثری‌ از Konstantin Yuon به‌نام «سیاره‌ی جدید» (۱۹۲۱). نسخه‌ی ورد درباره‌ی مرحله‌ی تاریخیِ کنونیِ جنبش سوسیالیستی مصاحبه با چیدَم چیدملی (Çiğdem Çidamlı) گروه کلکتیو – آلمان ترجمه: نیما صبوری توضیح کارگاه: متن حاضر ترجمه‌ی گفتگویی‌ست که گروه کلکتیو (آلمان) در تابستان ۲۰۲۰ با چیدم چیدملی، یکی از اعضای سابق جنبش «خانه‌های مردم» (Halkevleri) در ترکیه انجام داده است. محور اصلی این گفتگو چالش‌ها و امکانات بازیابی و توسعه‌ی رویکردی جدید به سوسیالیسم در عصر حاضر است. رفیق چیدم،‌ که فعلا در جنبش فمینیستیِ ترکیه فعال است، در پرتو تجربیات‌اش در جنبش‌های مردم‌بنیاد (توده‌ای) از ابتدای دهه‌ی 1990،‌ ایده‌های در خور ادامه ی مطلب…

چرا تحلیل سرمایه‌داری کلید درک جوامعِ ما باقی می‌ماند؟ | مصاحبه‌ی ژاکوبن با نانسی فریزر

  نسخه‌ی ورد چرا تحلیل سرمایه‌داری کلید درک جوامعِ ما باقی می‌ماند؟ مصاحبه‌ی لیلیان چیچرکیا با نانسی فریزر1 نظریه‌ی تلاقی (اینترسکشنالیتی) چیزهایی را توصیف می‌کند، اما هیچ‌چیزی را توضیح نمی‌دهد. نشریه‌ی ژاکوبن، آگوست ۲۰۲۲ ترجمه: سارا امیریان توضیح ژاکوبن: زندگی حرفه‌ای نانسی فریزرِ فیلسوف از دوران ظهور چپ نو آغاز می‌شود و سپس دوره‌ی نئولیبرال تا ارج‌یابیِ کنونی سیاست سوسیالیستی را در بر می‌گیرد. تاکید فریزر تا به امروز بر این بوده که برای فهم واقعیت‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادیِ عصر ما، سرمایه‌داریْ مقوله‌ی اصلی تحلیل است. این نوع نگاه به او جایگاه ویژه‌ای در نظریه‌ی انتقادی داده است. فریزر ادامه ی مطلب…

درس‌های کانادایی از مناسبات جهانی سلطه: سرفصل دل‌دادگی به دولت ایران | نیما صبوری

نسخه‌ی ورد ما فقط جنازه خاک می‌کنیم؛ جنازه‌ی نور … جنازه‌ی خورشید … جنازه‌ی صلح و آبادانی، جنازه‌ی زندگی را خاک می‌کنیم. ما که قاتلین را خوب می‌شناسیم، و راه مبارزه با آن‌ها را در «یادآوری» می‌دانیم. راه مبارزه با ستمگر، در خشم ما و در «به‌خاطرسپردن» است. خوزستان را فراموش نکنیم؛ قربانیان این سالیان سیاه را فراموش نکنیم؛ در روزهایی که دیگر از عزا گذشته است؛ و وقت عزا نیست، که هنگامه‌ی خشم است. ما نه فراموش می‌کنیم، و نه می‌بخشیم. از سخنرانی حامد اسماعیلیون* (یادمان جان‌باختگان سرنگونی هواپیمای پرواز ۷۵۲) * ویدئوی قرائت این شعر را در اینجا ادامه ی مطلب…

گزارشی فشرده از جنبش کارگری ایران | متن سخنرانی در تظاهرات اول ماه مه – آلمان

گزارشی فشرده از جنبش کارگری ایران متن سخنرانی در تظاهرات اول ماه مه – آلمان نسخه‌ی فارسی نسخه‌ی آلمانی همبستگی بین‌المللی کارگران علیه نظم مسلط جهانی، بدون آگاهی آنان از وضعیت و مبارزات یکدیگر ناممکن است. در تصاویری که رسانه‌های جریان اصلی از ایران مخابره می‌کنند، فقط عمل‌کرد خارجی جمهوری اسلامی، افت‌وخیزهای قرارداد اتمی و تنش‌های بین رژیم ایران و دولت آمریکا برجسته می‌شوند. به‌ندرت از وضعیت واقعی مردم و مبارزات‌شان چیزی منتقل می‌شود، که معنای ضمنی آن، انفعال توده‌ی مردم است؛ درحالی‌که مبارزات مستمر جنبش کارگری در ایران، در کنار سایر جنبش‌های اجتماعی، خلاف آن را نشان می‌دهند. اگر ادامه ی مطلب…

ستمدیده و ستمگران – سوءرفتار سیستماتیک با مردان | کارولین نیو | ترجمه: سارا امیریان

  نسخه‌ی ورد ستمدیده و ستمگران؟ سوءرفتار سیستماتیک با مردان1 کارولین نیو2 ترجمه: سارا امیریان توضیح مترجم: کارولین نیو از سال 1971 درگیر سیاست‌های فمینیستی بوده است و به‌لحاظ حرفه‌ای، در کالج دانشگاه Bath Spa جامعه‌شناسی تدریس کرده است. از میان آثار او می‌توان به کتاب «عاملیت، سلامت و بقای اجتماعی: اقتصاد سیاسی رو‌ان‌شناسی رقابتی» (۱۹۹۶) اشاره کرد. او همچنین نویسنده‌ی مقالات متعدد و ویراستار چندین مجموعه‌‌مقاله3 در حوزه‌ی نظریه‌ی اجتماعی، فمینیسم و جنسیت بوده است. در اغلب این آثار کوشش او بر آن بوده که منظر و چارچوب نظری رئالیسم انتقادی را در نقد مطالعات رایج در حوزه‌ی جنسیت ادامه ی مطلب…

افغانستان: زخمی گشوده‌ بر چهره‌ی بشریت | نیما صبوری

افغانستان: زخمی گشوده‌ بر چهره‌ی بشریت نیما صبوری1 دریافت متن در فرمت ورد ۱. در جهانی که با مناسبات سلطه اداره می‌شود، وقوع بحران‌های انسانی بخش ثابتی از زندگیِ روزمره است؛ صرفا شکل و مکانِ بروزِ بحران‌ها و نحوه‌ی بازنمایی و تعبیر آن‌ها تغییر می‌کنند؛ هر روز زخم‌های دیگری از راه می‌رسند، بی‌آنکه زخم‌های دیروز التیام یافته باشند. از زخم دیروز افغانستان پس از حمله‌ی ۲۰۰۱ تا همین امروز – که نام افغانستان دوباره به رسانه‌ها بازگشته – پیوسته خون چکیده است؛ زندگی در افغانستان همیشه بحرانی بوده است؛ همچنان که در فلسطین و عراق و سوریه‌ و ایران و ادامه ی مطلب…