خلاصی از جمهوری اسلامی با فلاخن داوود! | امین حصوری

  خلاصی از جمهوری اسلامی با فلاخن داوود! کنکاشی در برآمدنِ گرایش «اسرائیل‌دوستی» نزد مخالفان دولت ایران نویسنده: امین حصوری مهر ۱۴۰۳ « ایران زودتر از آنچه که مردم ایران فکر می‌کنند آزاد خواهد شد … اسرائیل در کنار شماست.» (از پیام ویدئویی بنیامین نتانیاهو خطاب به مردم ایران) فهرست: مقدمه ۱. سُرور همگانی در موسمِ عزاداریِ بفرموده ۲. از طرد انتخابی تا طرد خودکارِ ایدئولوژی دولتی ۳. سقوط از بلندای قیام‌ ژینا؟ یا عبور از قیامی که بلندایی نداشت؟ ۴. امید به فرادست در تنگنای پیامدهای سرکوب ۵. ریشه‌های تناقضات مشهود در دشمن‌شناسیِ مخالفان/ستمدیدگان ۶. زمینه‌های زایش اپوزیسیونی خویشاوند ادامه ی مطلب…

هیچ نظمی در خلاء زاده نمی‌شود: | نقدی بر بیانیه‌ی «علیه نظم نوین تحمیلی بر خاورمیانه»

  هیچ نظمی در خلاء زاده نمی‌شود: نقدی بر بیانیه‌ی «علیه نظم نوین تحمیلی بر خاورمیانه» کارگاه دیالکتیک ۲۴ مهر ۱۴۰۳ فراخوان ضدجنگی که اخیراً به‌همت جمعی از رفقای دور و نزدیک منتشر شده1 (علیه «نظم نوین» تحمیلی بر خاورمیانه) تمرکز خود را به واکنش در برابر جریان مسلط جنگ‌طلبانه و حامی اسرائیل معطوف کرده است. از آنجا که این فراخوان لبه‌ی تیز نقد خود را تنها متوجه یکی از سویه‌های ماجرا کرده است (گیریم سویه‌ای که دست بالا را دارد)، روایتی چپ‌گرایانه در چارچوب همان منطق دوگانه‌سازِ مسلط عرضه کرده است. مشخصاً در این متن نقش و جایگاه جمهوری ادامه ی مطلب…

نکاتی در رابطه با نئولیبرالیسم و آرایش طبقه‌ی حاکم | هسته‌ی اِدنا

نویسنده: هسته‌ی اِدنا کارگاه دیالکتیک | مهر ۱۴۰۳ نسخه‌ی ورد مقدمه: افزایش هرچه بیشتر مبارزات جاری زنان، پرستاران، بازنشستگان، کارگران و سایر بخش‌های جامعه از سویی و موج‌های پی در پی اعتراضات و قیام‌های سراسری از دی 96 تا قیام ژینا، مجدداً اضطرار مواجهه‌ای همه جانبه با کلیت نظام سیاسی را در دستور کار مبارزان و انقلابیون قرار داده است. در این راستا پرسش‌هایی بیشمار مطرح شده از جمله اینکه؛ تضاد عمده کدام است؟ کدام مبارزات دارای خصلت رهایی بخش هستند؟ صنفی یا سیاسی؟ سرنگونی حکومت از کدام مسیر ممکن است؟ بدیل نظام سیاسی موجود دارای چه ویژگی‌هایی است؟ مسلماً ادامه ی مطلب…

درباره‌ی بازتولید «مکتب دیکتاتورها» | امین حصوری – بازنشر از نشریه‌ي نقد

اه دیالکتیک: درباره‌ی بازتولید «مکتب دیکتاتورها1»: تانگوی قدرت‌های جهانی با حاکمان ایران امین حصوری، تیر ۱۴۰۲ بازنشر از نشریه‌ی نقد دریافت نسخه‌ی ورد ۱. مقدمه طی هفته‌های اخیر شاهد بوده‌ایم‌ که چگونه دولت آمریکا و‌ همتایان غربی‌اش بار دیگر از هرسو برای رژیم جمهوری اسلامی ایران فرش قرمز پهن می‌کنند. طی کمتر از یک ماه با زنجیره‌ی رویدادهایی2 مواجه شده‌ایم‌ که گرچه فی‌نفسه مغایرتی با سازوکارهای معمول در مناسبات جهانی قدرت‌ ندارند، اما با نظر به فضایی که با قیام ژینا گشوده شد، موجی از سردرگمی و ناباوری و خشم و سر‌خوردگی را برانگیخته‌اند. چون با توجه به مختصات این ادامه ی مطلب…

زندگی حق ماست، اعتصاب راه ما – درباره‌ی جایگاه کارگران در قیام ژینا | امین حصوری

نسخه‌ی ورد بازنشر از نشریه‌ی منجنیق (فلاخن ۲۳۷) خرداد ۱۴۰۲ زندگی حق ماست، اعتصاب راه ما درباره‌ی جایگاه کارگران در قیام ژینا امین حصوری مقدمه: زنجیره‌ی خیزش‌های توده‌ایِ در‌هم‌تنیده‌‌ای که از دی ۹۶ در جامعه‌ی ایران پدیدار شد، با قیام ژینا وارد فراز درخشانی شد که تأثیرات ژرف و ماندگاری بر درون‌مایه‌ی مبارزات جاری و آتی دارد/خواهد داشت. داعیه‌ی محوری این نوشتار آن است که خیزش‌های توده‌ای متاخر – و مشخصاً قیام ژینا – در تحلیل نهاییْ ماهیتی طبقاتی دارند. بدین‌معنا که در پیوستار دیالکتیکی مبارزات عمومی ستمدیدگان علیه نظم مسلط، فهم این خیزش‌ها بدون رجوع به ساختار طبقاتی جامعه ادامه ی مطلب…

«منشور مهسا» در بوته‌ی نقد | شماری از فعالین اجتماعی داخل کشور

«منشور مهسا» در بوته‌ی نقد نویسندگان: شماری از فعالین اجتماعی داخل کشور1 ۲۳ اسفند ۱۴۰۱ | نسخه‌ی ورد اخیرا منشوری تحت عنوان «منشور مهسا2» از سوی بخشی از اپوزیسیون قدرت‌مدار خارج از کشور در شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌های خارج از کشور به سمع و نظر عموم رسیده است که برخلاف ادعای خود، مبنی بر مدنظر قراردادن مطالبات نهادهای صنفی و مدنی و مطالبات مردمی، کاملا در ضدیت با آنهاست. با نگاهی به جنبش‌ها و مطالبات معلمی، کارگری، بازنشستگان، زنان، پرستاران و دانشجویان حداقل در دو دهه اخیر می‌توان به ماهیت ضد–دمکراتیک و ضد مردمی این منشور به‌رغم استفاده‌ی رتوریک از ادامه ی مطلب…

تزهایی درباره‌ی مسیرهای کنونی مواجهه‌ی قدرت‌ها با قیام ژینا | امین حصوری

تزهایی درباره‌ی مسیرهای کنونی مواجهه‌ی قدرت‌ها با قیام ژینا امین حصوری دوم اسفند ۱۴۰۱ | نسخه‌ی ورد حدود پنج‌ماه از شروع قیام ژینا گذشته است؛ یکی از رشته خیزش‌هایی که از دی ۱۳۹۶ تاکنون دومینوی سقوط جمهوری اسلامی ایران را رقم زده‌اند. خیزش انقلابی ژینا نیز به‌نوبه‌ی خود زمان تاریخی را فشرده کرده است: از یک‌سو شتاب تحولات، که حتی ترسیم طرح‌واره‌ای از تسلسل و ارتباطات درونی رویدادها و ریشه‌ها و پیامدهای آن‌ها را دشوار کرده است؛ و از سوی دیگر، مجموع این تحولات چنان تأثیراتی در فضای فکری و سیاسی جامعه بر جای گذاشته‌اند که ردیابی و خصلت‌یابی آن‌ها ادامه ی مطلب…

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران – گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی

افسون زُدایی از هبوط نئولیبرالیسم در ایران گفتگوی شیرین کمانگر با کیهان ولدبیگی بهمن ۱۴۰۱ نسخه‌ی ورد یادداشت مصاحبه‌گر: هرچند که بحران فراگیر اقتصادی یکی از علل اصلی ظهور و بروز خیزش توده‌ای جاری‌ست، رسانه‌های جریان اصلی نارضایتی و خشم و انزجار معترضان علیه سیاست‌های اقتصادی بازار آزاد را بازتاب نمی‌دهند، بلکه صرفا بر ماهیت سیاسی خشم عمومی تاکید می‌کنند. حتی در مواردی که این رسانه‌ها سیاست‌های اقتصادی را موجد نارضایتی معترضان معرفی می‌نمایند، با دعوت از «تحلیل‌گران اقتصادی»‌، ریشه‌ی بحران‌های اقتصادی موجود را نه در پیامدهای سیاست‌های سرمایه‌دارانه، بلکه به وجود دولت‌ خودکامه‌ و «ناکارآمد»ی آن نسبت می‌دهند، چرا ادامه ی مطلب…

ناظران کبیر و خیزش ستمدیدگان در ایران | امین حصوری

  قدرت‌های جهانی در کدام سو ایستاده‌اند؟ بازنشر از نشریه‌‌ی نقد امین حصوری بگذارید حرف آخر را اول بزنیم: هیچ قدرتی در جهان نفع مشترکی با ستمدیدگان جغرافیای سیاسیِ ایران ندارد. این‌که اکثر سیاست‌مداران «جهان غرب»، که ظاهراً دشمنان نظام اسلامی ایران تلقی می‌شوند، در دفاع از حقانیت این خیزش یا در نکوهش (محتاطانه‌ی) سرکوب معترضانْ ژست‌هایی رسانه‌ای و دیپلماتیک گرفتند، به این تصور عامیانه دامن زده که گویا بناست (یا ممکن است) که این خیزشْ متحدانی از میان قدرت‌های خارجی بیابد. این «امید»، که ترجمانی‌ست از باور سمج «دشمنِ دشمنِ منْ دوستِ من است!»، اغلب در پس درکی عمل‌گرایانه ادامه ی مطلب…

درس‌های کانادایی از مناسبات جهانی سلطه: سرفصل دل‌دادگی به دولت ایران | نیما صبوری

نسخه‌ی ورد ما فقط جنازه خاک می‌کنیم؛ جنازه‌ی نور … جنازه‌ی خورشید … جنازه‌ی صلح و آبادانی، جنازه‌ی زندگی را خاک می‌کنیم. ما که قاتلین را خوب می‌شناسیم، و راه مبارزه با آن‌ها را در «یادآوری» می‌دانیم. راه مبارزه با ستمگر، در خشم ما و در «به‌خاطرسپردن» است. خوزستان را فراموش نکنیم؛ قربانیان این سالیان سیاه را فراموش نکنیم؛ در روزهایی که دیگر از عزا گذشته است؛ و وقت عزا نیست، که هنگامه‌ی خشم است. ما نه فراموش می‌کنیم، و نه می‌بخشیم. از سخنرانی حامد اسماعیلیون* (یادمان جان‌باختگان سرنگونی هواپیمای پرواز ۷۵۲) * ویدئوی قرائت این شعر را در اینجا ادامه ی مطلب…