چرا تحلیل سرمایه‌داری کلید درک جوامعِ ما باقی می‌ماند؟ | مصاحبه‌ی ژاکوبن با نانسی فریزر

  نسخه‌ی ورد چرا تحلیل سرمایه‌داری کلید درک جوامعِ ما باقی می‌ماند؟ مصاحبه‌ی لیلیان چیچرکیا با نانسی فریزر1 نظریه‌ی تلاقی (اینترسکشنالیتی) چیزهایی را توصیف می‌کند، اما هیچ‌چیزی را توضیح نمی‌دهد. نشریه‌ی ژاکوبن، آگوست ۲۰۲۲ ترجمه: سارا امیریان توضیح ژاکوبن: زندگی حرفه‌ای نانسی فریزرِ فیلسوف از دوران ظهور چپ نو آغاز می‌شود و سپس دوره‌ی نئولیبرال تا ارج‌یابیِ کنونی سیاست سوسیالیستی را در بر می‌گیرد. تاکید فریزر تا به امروز بر این بوده که برای فهم واقعیت‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادیِ عصر ما، سرمایه‌داریْ مقوله‌ی اصلی تحلیل است. این نوع نگاه به او جایگاه ویژه‌ای در نظریه‌ی انتقادی داده است. فریزر ادامه ی مطلب…

ستمدیده و ستمگران – سوءرفتار سیستماتیک با مردان | کارولین نیو | ترجمه: سارا امیریان

  نسخه‌ی ورد ستمدیده و ستمگران؟ سوءرفتار سیستماتیک با مردان1 کارولین نیو2 ترجمه: سارا امیریان توضیح مترجم: کارولین نیو از سال 1971 درگیر سیاست‌های فمینیستی بوده است و به‌لحاظ حرفه‌ای، در کالج دانشگاه Bath Spa جامعه‌شناسی تدریس کرده است. از میان آثار او می‌توان به کتاب «عاملیت، سلامت و بقای اجتماعی: اقتصاد سیاسی رو‌ان‌شناسی رقابتی» (۱۹۹۶) اشاره کرد. او همچنین نویسنده‌ی مقالات متعدد و ویراستار چندین مجموعه‌‌مقاله3 در حوزه‌ی نظریه‌ی اجتماعی، فمینیسم و جنسیت بوده است. در اغلب این آثار کوشش او بر آن بوده که منظر و چارچوب نظری رئالیسم انتقادی را در نقد مطالعات رایج در حوزه‌ی جنسیت ادامه ی مطلب…

درباره‌ی فمینیسم سرمایه‌دارانه – مسیرهای ادغام کنش‌گری فمینیستیِ فردگرایانه در سرمایه‌داری | مانیا بهروزی

  نسخه‌ی ورد درباره‌ی فمینیسم سرمایه‌دارانه: مسیرهای ادغام کنش‌گری فمینیستیِ فردگرایانه در سرمایه‌داری مانیا بهروزی  اسفند ۱۴۰۰ مقدمه در این نوشتار کوتاه می‌کوشم نشان دهم که چرا امروزه فمینیسم و جنبش فمینیستی بیش از همیشه در معرض گزند سرمایه‌داری و سازوکارهای ادغام و مستحیل‌سازیِ آن قرار دارند. هدف متن حاضر برجسته‌سازی این تهدید و به‌دست‌دادن یک زمینه‌ی تحلیلی مقدماتی (در حد طرح بحث) برای تأمل درباره‌ی خاستگاه و خطرات این وضعیت است. نقطه‌ی عزیمت این بحث، بازاندیشی در تشدید و تعمیق شکاف‌های درون جنبش فمینیستی در پی ظهور و عروج نسبتاً سریع نوعی فمینیسم تمامیت‌طلب در فضای رسانه‌ای‌ست که به‌رغم ادامه ی مطلب…

یک رویکرد رئالیستی انتقادیِ جایگاه‌مند به مساله‌ی تلاقی (اینترسکشنالیتی) | آنجلا مارتینز دی، لی مارتین، سوزان مارلو | ترجمه: سارا امیریان

توضیح کارگاه: رئالیسم انتقادی مدخل ارزشمندی برای بازبینی انتقادیِ مباحث فمینیستیِ معاصر و کاوش در مبانی فلسفیِ آنها می‌گشاید. پژوهش‌گران سنت رئالیسم انتقادی‌‌ در مقالات متعددی از همین منظرِ فلسفی برخی روایت‌های مسلطِ فمینیسم را مورد واکاویِ انتقادی قرار داده‌اند. در راستای معرفی بیشتر کاربست‌های نظری رئالیسم انتقادی – به‌عنوان یکی از اهداف نظریِ کارگاه – تاکنون علاوه‌بر مطالبی دیگر، در حوزه‌ی فمینیسم ترجمه‌ی سه مقاله‌ی مهم از کارولین نیو (به‌همت سارا امیریان) در اختیار علاقمندان قرار گرفته است1. امید است ترجمه‌ی حاضر نیز – در امتداد متون قبلی – بتواند به‌سهم خود اهمیت رئالیسم انتقادی2 را نزد مخاطب برجسته ادامه ی مطلب…

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی | گفتگو با بافتا ساربو | ترجمه: سارا امیریان

فقر را صرفاً رنگین‌تر نکنیم! واقعیت نژادپرستی، رنگِ پوست و سیاست ضدتبعیضِ بورژوایی1 مصاحبه با بافتا ساربو گفتگوکننده: اشتفان کاوفمن ترجمه: سارا امیریان توضیح: بافتا ساربو (Bafta Sarbo) پژوهش‌گر علوم اجتماعی در برلین و عضو گروه «ابتکارعمل سیاه‌پوستان در آلمان» (ISD) است. او در گفتگو با اشتفان کاوفمن در مورد چیستی «نژاد» و نژادپرستی در پیوند با سرمایه‌داری می‌گوید؛ و اینکه چرا نژادپرستی به‌رغم همه محکومیت‌های رسمی نمی‌خواهد عرصه را خالی کند. * * * در حال حاضر بحث‌های زیادی در مورد نژادپرستی و آنچه می‌توان در برابر آن انجام داد جریان دارد. برای شروع بحث، بگذار بپرسم: آیا [چیزی ادامه ی مطلب…

رئالیسم، واسازی و (نظریه‌ی) منظر فمینیستی | کارولین نیو | برگردان: سارا امیریان

دریافت مقاله در فرمت ورد رئالیسم، واسازی و (نظریه‌ی) منظر فمینیستی[1]   کارولین نیو برگردان: سارا امیریان   یادداشت مترجم: مباحث نظری فمینیستی در فضای فکری سال‌های اخیرِ ایران عمدتا از دیدگاه‌‌های پسامدرن و پساساختارگرا تاثیر گرفته‌اند. این تاثیرپذیریِ نظری و گفتمانی محصولی بود از تلاقی تاریخی روند تحولات سیاسی ایرانِ پساانقلابی -به‌منزله‌ی بستر مادی احیاء و رشد اندیشه‌ی فمینیستی- و روند تحولات جهانی در نظریه‌ی فمینیستی. از آنجا که این هر دو روند کمابیش در دوره‌ی افول تاریخی-جهانیِ چپ شکل گرفتند، اغلب به‌طور آشکاری از پیامدهای سیاسی و نظریِ آن متأثر بوده‌اند. در چنین بافتار تاریخی‌ای، در فضای فکری ادامه ی مطلب…

خوشی‌کُش‌های فمینیست ( و سایر سوژه‌‌های خودآیین) | سارا احمد | تلخیص و ترجمه: لاله فروغان‌فر

خوشی‌کُش‌های فمینیست و سایر سوژه‌‌های خودآیین1 نویسنده: سارا احمد تلخیص و ترجمه: لاله فروغان‌فر به یاد آوردن فمینیست‌شدن‌مان دشوار است، آن‌هم تنها به این دلیل که اصولا به یاد آوردن زمانی که حس و حال فمینیستی نداشته‌ایم سخت است. آیا می‌توان از همان آغاز کار یا از ابتدا یک فمینیست بود؟ یک داستان فمینیستی می‌تواند یک سرآغاز برای یافتن پاسخ این سوال باشد. اگر بتوانیم روایتی به دست دهیم از چگونگی تبدیل فمینیسم به یک احساس درونی و یک راه یا مسیر برای ارتباط‌گیری با جهان و درک این ارتباط و معنای رابطه‌ی ما با جهان اطراف به این شیوه، ادامه ی مطلب…

سکس و سوسیالیسم؛ مقدمه‌ی کتاب «قدرت میل: سیاست سکسوالیته» | ترجمه‌ی سیاوش پاکباز

  سکس و سوسیالیسم1 نویسندگان: آن اسنیتو، کریستین استنسل و شارون تامپسون ترجمه‌ی سیاوش پاکباز آن اسنیتو در 10 آگوست 2019 درگذشت. برای یادبود او، ما در این‌جا قطعه‌ای از مقدمه‌ی کتاب «قدرت میل: سیاستِ سکسوالیته»2 (Monthly Review Press, 1983) به ویراستاری استینو، کریستین استنسل و شارون تامپسون را مجدداً چاپ می‌کنیم. کتاب قدرت میل نه‌تنها بر اساس استانداردهای اوایل دهه‌ی 1980 بلکه بر اساس استانداردهای کنونی نیز هم‌چون تمام آثار اسنیتو یک اثر جسورانه است. / تحریریه‌ی مانتلی ریویو * * * درحالی‌که سوسیالیست‌های علمی مارکسی˚که نسل های متاخر به شمار می آمدند، مسائل جنسی3 را ثانوی و مشتق ادامه ی مطلب…

روزانه، هزار انقلاب کوچک: گفتگویی با برخی فعالین «کارزار فمینیستی» در روژاوا | نشریه‌ی ری‌وُلت | برگردان: قباد بخشی

روزانه، هزار انقلاب کوچک گفتگویی با برخی فعالین «کارزار فمینیستی» در روژاوا تهیه‌کنندگان: مایا چومی و یوهانا بروزه برگرفته1 از نشریه‌ی re:volt برگردان: قباد بخشی یک هیئت نمایندگی فمینیستی متشکل از شماری از زنان ساکن مناطق مختلف آلمان به‌مدت سه‌ ماه در سرزمین خودمختار روژاوا در سفر بود، با این هدف که انقلاب زنان در شمال‌شرقی سوریه را به چشم جهانیان آشکارتر کند. ما در یک بازه‌ی زمانی طولانی، حول تجربیات،‌ چالش‌ها و چشم‌اندازهای جنبش زنان با برخی اعضای این هیئت تبادل نظر کرده و پرسش‌ها و دغدغه‌هایی را در رابطه با وضعیت [جنبش] زنان در اروپا و روژاوا رد ادامه ی مطلب…